FK Kulpín

Dnes oslavujeme...

Podľa cirkevného kalendára dnes je sviatok Nanebovstúpenie, resp. Vstúpenie Krista Pána na nebo, čiže Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista – Spasovdan. Rovnako ako aj Veľká noc, aj Vstúpenie a Spasovdan sú pohyblivými sviatkami a oslavujú sa 40 dní po Veľkej noci. Keďže sme v tomto roku spoločne s pravoslávnymi veriacimi oslavovali Veľkú noc, spoločne svätíme aj Vstúpenie. Tento významný kresťanský sviatok tentoraz pripadol na 25. mája, deň, ktorý sa v nedávnej minulosti v bývalej Juhoslávii oslavoval ako Deň mladosti.

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo SR v Belehrade

 

Deň mladosti sa oslavoval ako narodeniny prezidenta SFRJ Josipa Broza Tita. Aj dnes, 37 rokov po Titovej smrti, jeho hrobku v Dome kvetov v Belehrade navštívili početní hostia z krajiny a regiónu, ale aj predstavitelia diplomatických zborov v Srbsku. Prvýkrát Memoriálny komplex na Dedinji navštívila i veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Srbsku J.E. Dagmar Repčeková. Informuje služba Ambasády SR v Belehrade.

 

„Slava" v Kulpíne (Foto: Martin Pucovský)

 

„Slava" v Kulpíne (Foto: Martin Pucovský)

 

Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista - Spasovdan kulpínsky pravoslávny cirkevný zbor oslavuje ako svoj sviatok a preto v Kulpíne na Spasovdan býva pravoslávna dedinská „slava".

Pán Ježiš Kristus 40 dní po vzkriesení strávil na zemi so svojimi apoštolmi a 40-teho dňa vystúpil do neba, a tak ukončil svoj pozemský život. Na pamiatku tejto udalosti v každej pravoslávnej cirkvi slúžia slávnostnú liturgiu a procesie (obchádzku okolo kostola) s modlitbami a spevom slávnostných piesní (troparie), ktoré sú určené konkrétnemu patrónovi.

http://www.kulpin.net/velka-noc-v-kulpine/22-aktuality/aktuality/9316-vstupenie-vaznesenje-spasovdan

O kulpínskom pravoslávnom chráme viac TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/cirkev/srpska-pravoslavna-crkva

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články