FK Kulpín

Spomienky ukryté v skle

Pri kúpe starého silbašského domu, noví majitelia „zdedili" aj fotografickú pozostalosť bývalej majiteľky. Po celom dome boli rozhádzané staré poškodené a zničené fotografie. Keď roku 2012 kanadský Slovák a silbašský rodák Ondrej Miháľ navštívil svojho bratranca Jána Čelovského zo Silbaša, ten ho informoval o svojom novokúpenom majetku. Dom bol v zlom stave, tridsať rokov nik v ňom nebýval. Bývalá majiteľka, známa silbašská fotografka Zuzana Kováčová – Tetinka zomrela roku 1982 a prázdny neobývaný domec bol neraz vykrádaný. Ondrej Miháľ veľa vedel o fotografke, takže vyjadril želanie obzrieť si príbytok svojej kolegyne. To akoby osud chcel, aby sa spomienky desaťročia ukryté v skle, vymanili zo sklíčkového zajatia. Pátranie po starom dome zaviedlo známeho umeleckého fotografa a dokumentaristu do ťažko prístupnej tmavej časti povaly, kde objavil prachom zapadnuté škatule a v nich sklíčkové negatívy. Tak vznikla výstava: Silbaš – spomienky ukryté v skle, ktorá bude v piatok 23. júna 2017 o 18.00 hodine v Kysáči prvýkrát prezentovaná širšej verejnosti.

 

Spomienky ukryté v skle

 

Spomienky ukryté v skle

Z veľkých, asi polmetrových fotografií, sa budú vynárať spomienky, ktoré pod hrubou vrstvou prachu čumeli vyše 75 rokov. Rozprávať budú záhadné príbehy o bohatých rodinách podunajských Švábov, maďarských, chorvátskych alebo juhoslovanských vojakoch, ale aj príslušníkoch nemeckých SS Waffe z II. sv. vojny. Výstava bude nainštalovaná v Slovenskom národnom dome v Kysáči.

„Výstava Silbaš – spomienky ukryté v skle mohla vzniknúť vďaka silbašskej fotografke Zuzane Kováčovej, ktorá po skončení druhej svetovej vojny z neznámych dôvodov ukryla sklenené negatívy na povale svojho domu, kde boli v roku 2009, desať rokov po jej smrti, nečakane objavené," – hovorí autor výstavy Ondrej Miháľ. Podľa jeho slov, označenie Foto Zuska Silbaš sa dodnes môže nájsť na fotografiách v niektorých rodinných archívoch. Silbašania túto svoju fotografku volali jednoducho Tetinka a pozývali ju na zaznamenanie dôležitých rodinných udalostí. Takmer všetky historické fotografie v knihe Silbaš, dedina snov od Ondreja Miháľa a v knihe Silbaš – kultúrne tradície Slovákov v Báčke, ktorú zostavil Jaroslav Čukan, pochádzajú od Tetinky.

 

Spomienky ukryté v skle

 

Spomienky ukryté v skle

 

Spomienky ukryté v skle

 

Výstava však nenesie meno Tetinky ako autorky fotografií, keďže sa predpokladá, že niektoré fotografie nie sú jej. Nevedno však presne, kto by mohol byť ich autorom, alebo kto sú autori, zrejmé je však to, že je pri niektorých fotografiách úplne odlišný spôsob snímania a že pochádzajú z rôznych častí Vojvodiny.

 

Spomienky ukryté v skle

 

Spomienky ukryté v skle

 

„Kvalita tlačených obrázkov je veľmi rôznorodá. Tie, ktoré poškodil zub času, či fotografická emulzia, tvoria jedinečný vlastný svet," – ozrejmuje autor výstavy Ondrej Miháľ, ktorý vždy vedel krásu nájsť tam, kde ju iní nenachádzali.

Výstava sa organizuje za spolupráce Slovenského kanadského inštitútu, Kultúrneho centra Kysáč a MOMS Kysáč, ktorý aj poskytol priestory pre túto výstavu.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

Komentárov  

+3 #1 Spomienky ukryté...Viera Benková 2017-06-19 14:38
A kedy bude výstava, radi by sme na ňu zavítali!? pozdrav a gratuláciach pána Miháľovi za vždy prekvapivé objavy! pozdravujem
vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články