KEBY

Kŕdeľ bocianov v Báčskopetrovskej obci

Včera podvečer, nad centrom Kulpína nadletoval veľký kŕdeľ bocianov. Fenomén, možno doteraz nevídaný v tomto prostredí. Bociany pristali na najvyššie a najširšie strechy v tejto osade, čiže na evanjelickom a pravoslávnom chráme, tiež na streche evanjelickej farskej budovy. V blízkosti oboch kostolov, na vysokom komíne kulpínskeho kaštieľa, roky hniezdi bocianí pár, ktorý v tomto roku vychoval až tri mláďatá. Kŕdeľ asi prišli po ne, keďže sa mladé bociany postupne zhromažďujú na odlet. Veľký kŕdeľ bocianov prenocoval v Kulpíne a dnes skoro ráno sa vydal ďalej na dlhú cestu do južných krajov. Tri kulpínske mláďatá odleteli s ním. V hniezde už zostal iba bocianí párik, ktorý dokáže rýchlejšie letieť a preto sa ešte určitú dobu zdrží vo svojom kulpínskom domčeku. Hneď ako sa mladé bociany naučia lietať, opúšťajú hniezdo a vydávajú sa na migráciu do Afriky. Pred dlhým dnešným úsekom cesty, sa kŕdeľ zastavil na raňajky a vyhliadol si čerstvo zoranú záhradu v Petrovci.

 

Foto: Jaroslav Javorník

 

Foto: Jaroslav Javorník

 

Foto: Jaroslav Javorník

 

Foto: Jaroslav Javorník

 

Mgr.Jaroslav Javorník PhD, kulpínsky evanjelický farár a novozvolený biskup SEAVC v Srbsku, na evanjelickom chráme v Kulpíne napočítal najprv 12, neskoršie aj 14 bocianov, na fare 7 a na pravoslávnom chráme 5. Na sociálnej sieti ráno napísal, že bociany celú noc zostali na kostole a skoro ráno odleteli.

„Bociany sú teraz vo fáze sťahovania do Afriky. Toto bol pravdepodobne kŕdeľ bocianov, ktorý zosadol na najvyššie body v dedine, ponad ktorú preletoval (Kulpín) aby prenocoval. Pravdepodobne sa bociany chceli ochrániť aj pred búrkou, ktorá sa predvečerom chystala." Hovorí Andrej Medveď, biológ na základnej škole v Petrovci , ktorý sa vtákom, a osobitne aj bocianom, roky venúva.

ŕdeľ počítajúci vyše päťdesiat bocianov Anna Záborská z Báčskeho Petrovca dnes ráno vyfotografovala vo svojej záhrade.

 

Foto: Ana Zaborski

 

Foto: Ana Zaborski

 

Foto: Ana Zaborski

 

Mláďatá už dorástli do veľkosti dospelých bocianov a pred odletom intenzívne trénovali svoje krídla a svalstvo. Teraz sa idú vydať na svoje prvé obrovské dobrodružstvo do Afriky. Čaká ich náročný maratón, cesta 6 až 10 tisíc kilometrov na ďaleké africké savany. Cestu zvládnu len tie najzdatnejšie jedince. Prvého roku života sa dožijú len dve z desiatich mláďat.

 

Z kulpínskeho hniezda mláďatá uleteli, zostal iba bocianí párik

 

Z kulpínskeho hniezda mláďatá uleteli, zostal iba bocianí párik

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články