KEBY

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

Veľký zámok alebo kaštieľ je ústredným objektom muzeálneho komplexu v Kulpíne. Postavený bol na začiatku 19. storočia a stavba bola dokončená v roku 1826. V tom čase sa už hercegovská rodina Stratimirovićovcov, ktorá majetok v Kulpíne dostala od cisárovnej Márie Terézie roku 1745 značne rozrástla a získala si medzi Srbmi v Habsburskej monarchii veľké renomé. Okrem veľkého kaštieľa dodnes je zachovaný aj malý kaštieľ, ktorý je vo veľmi zlom stave a oba kaštiele postavila druhá a tretia generácia tejto rodiny, narodená už v Kulpíne. Spravidla si k rodinnému priezvisku Stratimirović pridávali priezvisko Kulpinski a od hercegovského priezviska Vučković úplne upustili. V týchto generáciách Stratimirovićov boli aj významní jednotlivci a najvýznamnejším z nich v tom čase bol určite Stefan Stratimirović, ktorý až 46 rokov, v období 1790 – 1836, bol metropolitom karloveckým, čiže najvyšším pravoslávnym hodnostárom.

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

O projektantovi a staviteľoch kaštieľa nie sú známe žiadne informácie. Stará zachovaná pohľadnica zobrazuje pôvodný vzhľad tohto objektu. Budova bola dôkladne zrekonštruovaná v roku 1912, keď nehnuteľnosť vlastnila rodina Dundjerských. Projekt rekonštrukcie urobil známy novosadský architekt Momčilo Tapavica. Najväčšími zmenami prešla strešná konštrukcia. Šesťhranná veža, ktorá sa týčila nad strechou a dominovala budove, bola odstránená. Veža slúžila ako vyhliadka a na nej boli veľké hodiny s mechanizmom a aplikáciou erbu Stratimirovićovcov. Vykonanou rekonštrukciou sa však významnejšie nenarušil pôvodný architektonický vzhľad budovy. Kaštieľ si aj po rekonštrukcii zachoval všetky prvky klasicistického štýlu, v ktorom bol postavený. Uvádza sa to na webovej stránke Múzea Vojvodiny www.muzejvojvodine.org.rs.

Vzadu kaštieľa sa nachádza päťboká vstupná veranda, ktorá má po stranách kruhové otvory. Nad verandou je priestranná terasa, krytá kupolou. Na ňu sa vchádza z prvého poschodia, z centrálnej miestnosti kaštieľa, tzv. salóna. Terasa ponúka jedinečný výhľad na park a široké okolie.

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Kulpínsky kaštieľ 195-ročný

 

Avšak, práve tá terasa je vážne poškodená a aj to je jedným z dôvodov prečo je už dlhšie kaštieľ pre návštevníkov zatvorený. V tom zavretom tichu sa po priestrannej záhrade pred budovou a rozsiahlou hôrkou poza kaštieľ voľne prechádza iba pár bocianov, ktorý tu roky nažíva a ktorý sa nedávno vrátil z južných krajov do svojho letného sídla.

Komplex s oboma kaštieľmi, parkom a ozdobným plotom bol v roku 1970 ochránený ako kultúrny statok a v roku 1991 bol rozhodnutím Zhromaždenia AP Vojvodiny vyhlásený za kultúrnu pamiatku veľkého významu. To znamená, že sa bez osobitného povolenia na objektoch nesmú konať žiadne intervencie. Malo by to tiež znamenať aj to, že sa o významnú kultúrnu pamiatku štát bude starať.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články