KEBY

Z vrchov do nížin

Priestory Thurzovho domu v Banskej Bystrici 4. novembra opäť ožili farbami. Insitné umenie sa po dvoch rokoch vrátilo do Stredoslovenského múzea. Návštevníci sa môžu tešiť na návrat umenia plného spontánnosti, bezprostrednosti a úprimnosti. Na predajnej výstave svoje diela prezentujú umelci z Kovačice a Padiny. Spoluorganizátorom predajnej výstavy je Banskobystrický samosprávny kraj, Pavel Babka, zakladateľ Galérie Babka a Pavel Baláž, zakladateľ Memoriálneho strediska Dr. Janka Bulíka Kovačica, ktorý do Stredoslovenského múzea priniesol výstavu z dejín Kovačice. Externe na nej spolupracovala etnologička Zuzana Drugová, ktorá už 09.11.2021 o 16:00 hodine záujemcov prevedie po tejto výstave prostredníctvom komentovanej prehliadky.

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Foto Stredoslovenské múzeum

 

Predajná výstava Z vrchov do nížin prináša viac ako 60 jedinečných obrazov zachytávajúcich insitné umenie Slovákov žijúcich „na dolnej zemi". Maľované príbehy plné farebnosti, folklórnych detailov a naivnou úprimnosťou sa tešia čoraz väčšej popularite. Svedčia o tom aj snahy o zapísanie insitného umenia z Kovačice do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Pomoc v tejto súvislosti poskytlo aj Stredoslovenské múzeum.

„Obrazy z Kovačice ponúkajú špecifický a zároveň atraktívny pohľad na umenie. Prinášajú so sebou niečo, čo častokrát v umení absentuje, a to je spontánnosť, úprimnosť prejavu a nadhľad. Ako kultúrna inštitúcia preto vnímame pozitívne snahy tejto komunity a Srbskej republiky o zapísanie insitného umenia z Kovačice do zoznamu UNESCO. Už pred dvomi rokmi, keď sa výstava v Stredoslovenskom múzeu konala prvýkrát, sme symbolicky stáli na začiatku tohto procesu, svojim dielom sme radi pomohli, a pozorne ho sledujeme doteraz. Dúfam, že naši priatelia sa v dohľadnej dobe dočkajú pozitívnej odpovede a zaslúžene sa zaradia do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva", uviedol riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda BBSK Ján Lunter a veľvyslanec Srbskej republiky na Slovensku J.E. Momčilo Babić.

Počas trvania výstavy bude možné zakúpiť si nielen vybrané krásne obrázky, ale aj ďalšie zaujímavé a jedinečné s nimi spojené darčekové a propagačné predmety.

„V roku 2019 sa výstava insitného umenia z Kovačice stretla s obrovským úspechom. Za tri týždne jej trvania ju videlo viac ako 1500 ľudí a verím, že si svojich priaznivcov získa rovnako aj teraz. Súčasťou výstavy budú, samozrejme, aj komentované prehliadky či podujatie Stretnutie s minulosťou, na ktorom prostredníctvom besedy priblížime život dolnozemských Slovákov", doplnil Marcel Pecník.

 

Zdroj: https://www.banskabystrica.sk/podujatia/z-vrchov-do-nizin-i-vystava-od-4-11-2021/

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články