KEBY

Traja králi a Badnji dan

Pravoslávne vianočné sviatky sa začínajú v rovnaký deň, keď sa podľa toho novšieho, nášho kalendára, svätí Sviatok Troch kráľov. Pre evanjelikov je dnešný deň, ktorý je pomenovaný aj Zjavenia Pána mudrcom, posledným dňom vianočného obdobia, v tento deň sa rozoberá vianočný stromček, kým u rímskokatolíkov sa vianočné obdobie končí prvou nedeľou po Troch kráľoch, keď sa slávi Krst Pána. V rovnaký deň keď sa teda u evanjelikov končí vianočné obdobie, u pravoslávnych veriacich sa ono začína a 6. január je pravoslávny Badnji dan čiže Štedrý deň. Po Štedrom dni, 7. januára nasleduje Roždestvo Hristovo – Božić, alebo Sviatok narodenia Ježiša Krista, teda Vianoce. Pravoslávnymi symbolmi Vianoc sú dub, ako posvätný strom, a oheň, ako symbol tepla, ktoré by malo hriať rodinu počas celého roka.

 

Traja králi a Badnji dan

 

Na Štedrý večer pravoslávny gazda so synmi vnáša do domu tzv. „pečenicu", „badnjak" a slamu. „Pečenica" je najčastejšie prasa alebo jahňa pečené na ražni ale môže ňou byť aj pečená morka, hus alebo kura. Toto jedlo sa však konzumuje iba na vianočný obed. Na Štedrý deň sa totiž ešte dodržiava pôst a preto sa na večeru podávajú oplátky, ovocie, zemiaky, fazuľa, šošovica, kapustnica bez klobásy a na stole by nemal chýbať chlieb, med a cesnak, v niektorých regiónoch aj ryba. Neodlučiteľnou súčasťou pravoslávnych Vianoc je aj špeciálne zhotovený chlieb, tzv. „česnica", ktorú lámu na toľko častí, koľko je v rodine osôb. Pri miesení, do nej dajú striebornú alebo zlatú mincu a komu sa ona dostane, tomu prinesie šťastie na celý rok. Týmto dňom sa aj končí 40 dňový pôst, ktorý predchádzal vianočným sviatkom.

Dnes večer veriaci, buď vo svojich domácnostiach alebo pred chrámom, pália dubové stromčeky alebo konáre, ktoré podľa pomenovania Štedrého večera - Badnje veče menujú „badnjak". V pravoslávnych kostoloch štedrovečerné sväté služby Božie alebo Veľké povečerie sa odbavujú vo večerných hodinách alebo o polnoci.

Pravoslávny vianočný pozdrav znie: Hristos se rodi! (Kristus sa narodil!)

Podľa nášho kalendára dnes je sviatok Zjavenia Krista Pána mudrcom, trom kráľom, ktorí aj keď boli pohanmi, prišli sa pokloniť narodenému Ježišovi. Gašpar, Melichar, Baltazár – to sú tí traja králi, mudrci z východu z ktorých jeden býva znázornený s tmavou pleťou. Tento dnešný sviatok a to, že sa Kristus Pán zjavil trom kráľom, ktorí neboli kresťanmi, ba dokonca líšili sa aj farbou pleti, nás teda vskutku nabáda uctievať si Človeka, alebo inými slovami povedané: usmerňuje k ekumenizmu.

Pranostika hovorí, že na Tri krále - o krok dále... a na Tri krále zima stále. Aj keď sa posúvame „o krok dále", čiže dni sa už začínajú dĺžiť, ešte stále sú večeri dosť dlhé, vonku robiť nemožno a to treba využiť na zimné radovánky. Veď, po Troch kráľoch sa začínajú fašiangy – obdobie zábav, karnevalov alebo hoci aj tých starodávnych priadok.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články