Klub Kulpínčanov

Ocenený Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče

V prvej polovici tohto roka, presnejšie 26. mája 2018 v Lazarevci, Orchester ZŠ Jána Kollára zo Selenče pod vedením Dr. Juraja Súdiho opätovne potvrdil svoju vysokú kvalitu – získal prvú cenu a maximálnych 100 bodov na 19. Republikovej súťaži orchestrov základných a základných hudobných škôl Srbska. Toto najvyššie republikové umiestnenie bolo svojráznym úvodom k ďalším oceneniam. Najnovšie sa „orchestríkovcom" a ich mentorovi dostalo uznanie Talenty Vojvodiny 2018. Toto prestížne pokrajinské ocenenie získal Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče, ako aj ich umelecký vedúci Juraj Súdi zo Selenče a udelili im ho 17. decembra 2018 v budove pokrajinskej vlády. Blahoželáme.

 

Ocenený Orchestrík ZŠ Jána Kollára (foto Kristina Kaňa)

 

Ocenený Orchestrík ZŠ Jána Kollára (foto Kristina Kaňa)

 

 Včerajšia slávnosť udelenia ocenení (foto: www.vojvodina.gov.rs)

 

Včerajšia slávnosť udelenia ocenení (foto: www.vojvodina.gov.rs)

 

Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče pod vedením Juraja Súdiho na slávnosti v pokrajinskej vlády ospravedlnil prejavenú poctu a na najvyššej úrovni reprezentoval selenčskú základnú školu, Selenču, Báčsku obec, slovenské dolnozemské školstvo, Slovákov v Srbsku...a slávnostný ceremoniál udelenia cien zveličil svojou virtuóznou hrou. Aj preto im patrí poklona a vďaka všetkých nás.

Selenčskí žiaci na republikovú súťaž postúpili ako víťazi 57. Hudobného festivalu detí Vojvodiny, ktorý prebiehal 13. mája v Báčskej Topole. Na pokrajinskej súťaži selenčský žiacky orchester získal 98 bodov, čo bolo maximum a odmenený bol tiež zlatou medailou. Odborná komisia v zložení Milan Radišić, Adrian Kranjčević a Julijan Rac udelil vedúcemu orchestra Jurajovi Súdimu tiež aj Osobitnú cenu za výnimočnú pedagogickú prácu a dosiahnuté výsledky v práci s deťmi.

Maximálnych 100 bodov znamená úplnú perfektnosť vo svojej kategórii. Na odbornú porotu Selenčania zapôsobili kvalitou dokonalého predvedenia, ale iste aj počtom členov orchestra, ktorých je toho času 18 až 20. S takým veľkým orchestrom sa nemôžu pochváliť ani omnoho väčšie školy. V selenčskom orchestríku majú zo desať nádejných huslistov a orchester má aj cimbalistu, čo je tiež chváli hodné a rovnako dôležité, keďže v radoch vojvodinských Slovákov o cimbalistov vždy bola núdza.

Po tejto svojráznej lichotivej korune odchádzajúceho roka, profesor hudobnej kultúry na Gymnáziu Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci a dirigent žiackeho orchestra v Selenči PaedDr. Juraj Súdi, ktorý tiež získal cenu, si iste zasluhuje uznanie všetkých nás. V jeho prípade nejde iba o tento rok a toto ocenenie, ale ide o sústavnú obetavú prácu s deťmi, ktorým sa venuje celú pracovnú dobu a u ktorých vedel vypestovať lásku k hudbe. Úspechy sú už preto zjavné a každoročne opakované. Sú na vrchole, konkurencia ich v tejto chvíli nemôže ohroziť. Vo svojej kategórii si selenčskí malí hudobníci primát zachovávajú už niekoľko rokov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články