Klub Kulpínčanov

Od jari do jari v silbašskom chotári

Včera v Kulpíne premiérovo predstavili najnovšiu knihu Ondreja Miháľa Od jari do jari v silbašskom chotári. Organizátormi večierka boli Spolok kulpínskch žien, MOMS Kulpín a Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo – Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne, v mene ktorých sa prihovorili predsedovia Katarína Zorňanová, Pavel Gaža a prof. Dr. Ján Kišgeci. Tému knihy „načali" súrodenci Iris a Zoran Mitićovci a spevom ju doplnila Olivera Popadićová. Program moderovala Viera Dorčová Babiaková a o najnovšej knihe a o tvorbe Ondreja Miháľa sa širšie zmienila autorka večierka Katarína Pucovská.

 

Od jari do jari v silbašskom chotári

 

Od jari do jari v silbašskom chotári

 

Katarína Pucovská podotkla, že na rovnakom mieste – v slávnostnom salóne Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne, pred piatimi mesiacmi prebiehala prezentácia predchádzajúcej knihy Ondreja Miháľa Pesničky pod oblokom v Silbaši a pred asi dvomi rokmi tam predstavili i jeho knihu Silbaš dedina snov, budúci rok ideme domov. Spomenuté dve knihy autor venoval svojim rodičom. Popri odbornom zdokumentovaní hmotných a duchovných hodnôt, Ondrej Miháľ vo všetkých troch knihách vzdal hold tím, čo sa podieľali na tvorbe kníh, no, predovšetkým svojím rodičom, ktorí ho viedli k láske voči svojmu rodisku a svojmu rodu.

Najnovšie Ondrej Miháľ vydal tretiu knihu, v ktorej sa hlbšie venúva spomienkam na rodisko, rodičov, život v Silbaši, – tentoraz predovšetkým z kultúrneho aspektu. Silbašská trilógia by sa touto knihou mala aj skončiť, lebo, podľa autorových snov, nemá už živých pamätníkov a tým niekoľkým, čo ešte tu medzi nami zostali, postupne pamäť zlyháva. Tých starších Silbašanov, ktorí si dávne spomienky uchovali v pamäti, Ondrej vyspovedal v predošlých knihách.

„Zdá sa, že mnohé nejasné veci Ondro vzal do vlastných rúk a vyhľadáva pamätníkov, aby potvrdili, či opravili to, čo si sám pamätá, či pozná z rozprávania rodičov." Píše tak v úvodníku najnovšej knihy prof. Dr. Martin Mešša, etnomuzikológ zo Slovenska. Hodnotí, že čitateľ dostáva do rúk zaujímavú knihu, plnú informácií o domoch, spoločenských stavbách, chrámoch a uliciach Silbaša a jeho chotára, premenách spôsobov práce, hospodárenia, rodinného i kalendárneho zvykoslovia, detských hier i architektúry a bývania, ale i foriem organizovanej kultúry v 20. storočí.

 

Od jari do jari v silbašskom chotári

 

Od jari do jari v silbašskom chotári

 

To, čo snáď treba osobitne podčiarknuť, a čo má širší význam, teda nie iba lokálny silbašský, je skutočnosť, že Ondrej Miháľ, ako vášnivý fotograf a zberateľ fotografií, zozbieral a vo svojich knihách použil množstvo autentických fotografických dokumentov, ktoré vizuálne výrazne podporujú písané informácie a v mnohom sú samotné dokumentom doby, či už v odeve, architektúre, technike, či ako doklad zvykov a obyčajov.

Ondrej Miháľ sa teda v mnohom spolieha na fotografiu. Pozoruje ju a na základe toho spozorovaného vyvádza uzáver. Nesiaha do archívov, až na pár výnimiek, necituje inú odbornú literatúru a sám hovorí, že sa nesnaží o vytvorenie etnografickej knihy... Ide mu skôr o zachovanie spomienky.

„Nech vám kniha Od jari do jari v silbašskom chotári priblíži život v tej dávnej dobe, ako som si ho uchoval vo svojej pamäti a srdci. Tieto časy sa minuli a už sa nikdy nevrátia. Boli ťažké, ale rodiny žili súdržne a zachovali si aj mnohé pekné spomienky. Dnes je všetko iné, zostali len slová napísané v tejto knihe a čitateľova predstavivosť, aby sa aspoň na chvíľu dokázal vrátiť v čase. Píše v závere knihy Ondrej Miháľ.

 

Od jari do jari v silbašskom chotári

 

Od jari do jari v silbašskom chotári

 

Ondrej Miháľ sa narodil roku 1956 v Silbaši a do Kanady sa vysťahoval 1967. Po ukončení vysokoškolských štúdií, popri práci sa venoval i fotografii a dokumentárnym hodnotám – zostavil a vydal viaceré dvojjazyčné anglicko-slovenské historické knihy ku ktorým patrí Slováci v Kanade svojimi očami, Vojvodinskí Slováci v Kanade, Zanikajúca krása slovenských domov vo Vojvodine, Slovenský folklór v Kanade, Náboženský život Slovákov v Kanade, Silbaš dedina snov, budúci rok ideme domov, Pesničky pod oblokom v Silbaši a túto najnovšiu Od jari do jari v silbašskom chotári.

Knihu vydal Slovenský kanadský inštitút z Toronta, má 216 strán, obsahuje množstvo dobových fotografií a znotovaných piesní ako aj spomienok pamätníkov na život v Silbaši, predovšetkým v prvej polovici 20. storočia.

 

Text: Katarína Pucovská

Foto: Jarmila Hašková

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články