Klub Kulpínčanov

Folklór náš každodenný...

Dnešným popoludňajším programom Krajanskej nedele vrcholili 54. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve na Slovensku s témou Čaro pastierov. Na Krajanskej nedeli tradične vystupujú zahraniční Slováci a v tomto roku to boli dva súbory zo Srbska – Detvan z Vojlovice a Jednota zo Šídu, dva maďarské a po jeden súbor z Česka, Rumunska, Poľska, Francúzska, ako aj Folklórny súbor Liptár z Austrálie. Keďže sa v rámci podpolianskych slávností, už niekoľko rokov organizuje aj Krajanský dvor, na ňom sa tiež schádzajú a prezentujú Slováci z diaspóry, prevažne spolky a združenia, ktoré tam vystavujú, ale aj predávajú svoje výrobky. Či tak, či onak, niektorí sa domov vracajú spokojní, niektorí menej, niekto zarobil, niekto je stratový, niekto sa unavil, niekto reštartoval... Niekto stále spieval a tancoval. Aj dážď si tiež občas zadupotal...

 

Foto: Matica slovenská Ilok

 

Foto: Matica slovenská Ilok

 

Foto: Matica slovenská Ilok

 

Austrálski folkloristi, ktorí i na Detve zožali úspech, už absolvovali prvú časť európskeho turné a na Slovensku, okrem na Detve, vystúpili na Heľpe, v Klenovci a v Bratislave na Dni zahraničných Slovákov. Tiež sa zúčastnili na festivale Akademický Zvolen, kde s choreografiou Svadba zo Selenče získali cenu za "Udržiavanie tradícií Dolnozemských Slovákov v Austrálii".

 

Foto: Liptár

 

Foto: Liptár

 

Foto: Liptár

 

Súbor Liptár, pôsobiaci v rámci spolku Ľudovía Štúra v Melburne, zajtra pricestuje do Vojvodiny kde bude pokračovať vo svojej druhej časti zájazdu. V našej krajine im prvá zastávka bude v Báčskom Petrovci. Folklórny program pod názvom Rodáci rodákom usporiadajú v utorok 16. júla o 20. hodine v Slovenskom vojvodinskom divadle. Na večierku vystúpia spolu s Folklórnym súborom Petrovčan a tanečníkmi Kultúrno-umeleckého spolku Zvolen z Kulpína. Vstup bude voľný. Už v nasledujúci deň, teda 17. júla prijali pozvanie Folklórneho súboru Klasy zo Starej Pazovy, kde na stredajšom spoločnom celovečernom programe vystúpi i staropazovský Detský folklórny súbor. Program bude v Divadelnej sieni v Starej Pazove, začne sa o 20.-tej hodine a vstupné je 300 dinárov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články