Klub Kulpínčanov

Spomienkové oslavy na Branči a Bradle

Každoročne sa, počas dlhých rokov, na zrúcaninách hradu Branč (leží na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny) na Slovensku dňa 5. júla na Spomienkových službách Božích stretávajú evanjelici zo širokého okolia. Na tomto hrade postavenom medzi rokmi 1251 - 1297 si pripomínajú významné historické udalosti. Veriaci prichádzajú pravidelne, bez ohľadu na to, či je to deň sviatočný alebo všedný a bez ohľadu na počasie. Prichádzajú všetky generácie, niektorí si pomôžu aj paličkou, aby vystúpili do kopca vo výške 480 m n.m., ktorý sa každoročne zdá akoby trocha vyšší a strmší. V tomto roku tu boli pravdaže aj obavy z nebezpečného vírusu, ktorý zachvátil všetky národy. Sme teda vďační Pánu Bohu, že napriek všetkému, i keď s určitými obmedzeniami, nám doprial zúčastniť sa týchto Bohoslužieb.

 

Spomienkové oslavy na Branči a Bradle

 

Spomienkové oslavy na Branči a Bradle

 

Spomienkové oslavy na Branči a Bradle

 

Do Myjavského seniorátu patrí aj Senica, kde je námestným farárom Mgr. Juraj Šefčík, ako aj Hlboké, ktoré J. Šefčík administruje (foto: Vladimír Brezinský)

 

Do Myjavského seniorátu patrí aj Senica, kde je námestným farárom Mgr. Juraj Šefčík, ako aj Hlboké, ktoré J. Šefčík administruje (foto: Vladimír Brezinský)

 

Práve tak to povedal v úvodnom príhovore domáci farár, senior Myjavského seniorátu Rastislav Hvožďara. Spomenul pritom tri významné historické udalosti, ktoré si každoročne na Branči pripomíname:

Je to pamiatka na vierozvestcov Cyrila a Metoda, ktorí prišli na naše územie v 9. storočí, aby našim slovanským predkom priniesli svetlo evanjelia a viery. Je to pamiatka na majstra Jána Husa, ktorý bol 6. júla pred 605 rokmi v Kostnici pre pravdu Božiu upálený. Je to pamiatka na verných Božích svedkov - martýrov, ktorí boli v rokoch 1674-75 na hrade Branč väznení, mučení a poslaní na galeje. Pre svoju vieru neváhali podstúpiť ťažké utrpenie a smrť. Brat Rastislav Hvožďara pridal i niekoľko veršov:
Vďaka dnes Vám patrí čistá, vyznávači verní Krista!
Vďaka, že ste príklad dali, a že ste z nás vychovali
verných svedkov v žitia boji, že dnes Pravda Božia stojí.

Nezabudlo sa ani na deti, ktoré prijali požehnanie od biskupa Západného dištriktu Jána Hroboňa. Liturgiou na týchto Bohoslužbách poslúžil brat senior a bratia farári z okolitých cirkevných zborov. Počas Služieb Božích sa predstavila hudobná skupina L+Band z CZ Bratislava, Legionárska, ktorá doprevádzala piesne na Službách Božích. Príjemným osviežením bolo vystúpenie dievčat domáceho mládežníckeho spevokolu SMS-ky i precítená recitácia mladej recitátorky Natálie Plešovej z Vrboviec, ktorá predniesla úryvok z Proglasu.

Záver tradične patril položeniu vencov k pomníku martýrov.

Potom sa už okolo 500 účastníkov tohto požehnaného predpoludnia rozchádzalo do svojich domovov.

V Myjavskej pahorkatine sa nachádza aj vrch Bradlo, na ktorom je vybudovaná Mohyla Milana Rastislava Štefánika. V utorok 21. júla 2020 tam budú oslavy 140. výročia narodenia Dr. Milana R. Štefánika, kľúčovej osobnosti pri založení Česko-Slovenska, československého ministra a generála, ktorý sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách pod Bradlom.

 

Oľga Zlochová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články