Klub Kulpínčanov

Katarína Speváková 27.11.1936 - 11.8.2020

Katka Kopčoková – Speváková sa tuná v Austrálii stala našou prvou dolnozemskou obeťou pandémie. Bola pôvodom z Petrovca. Bývali na Novom šore. Mala dve dcéry. Katku a Anku. Katka sa tu vydala za P. Horniaka zo Šídu (pôvodom z Petrovca) a má dvoch synov. Anka sa vydala za Vladimíra Pešku, tiež zo Šídu (pôvod v Hložanoch) a mala 5 synov. Jeden umrel. Štyria žijú a dvaja majú vlastné deti. Umrela na Covid – 19. Kedy bude pohrab Katky Kopčovej – Spevákovej zatiaľ nevieme, ale aj tento bude skromný. Môže sa ho zúčastniť len 10 osôb a v jej prípade to znamená len dve dcéry s manželmi, možno aj vnukovia, ale nie aj pravnúčatá a my, Petrovčania, vôbec nie. Teda len takto na diaľku "RIP" = Rest in Peace, či "PPJ" (pokoj v prachu Jejich).

 

Katarína Speváková s vnukom Benjaminom Peškom

 

Katarína Speváková s vnukom Benjaminom Peškom

 

Keď sem prišla, smelá hlava, so sebou priviedla aj dve dcéry. Ako aj nám, tak aj jej štát udelil byt v paneláku blízko stredu mesta a boli sme takrečeno susedia. Po čase, aj ona vyšla zo štátneho bytu, kúpila si dom v predmestí Werribee, ale už tu boli roky a javili sa choroby. Dcéry boli "zaobstarané" a ona sa rozhodla zmeniť adresu. Kúpila si apartmán v "dedinke" penzistov (vo Werribee). Bolo to vynikajúce a nadovšetko, tam vláda zriadila aj kuchyňu, jedáleň pre penzistov. Občas išla aj tam, ale väčšinou si varila sama, alebo jej obedy prinášali dcéry. Nikdy sa nám nežalovala o osude. Nebolo to tak zlé, ba bolo nad očakávanie starého človeka / ženy. Pamätám sa, keď som na jej adresu priniesol asi 20 husí, 20 kg. medu, polovicu býčka, a bolo tam roboty. Jeden sekal, druhý šklbal, tretí to obáral, dvaja odkosťovali hovädzinu a deti, no tie sa predbiehali v jedení medu. Áno, vtedy u nej bola tá naša opravdivá "móba". Všetci sme boli spokojní. Aj ja, ktorý som to dodal a aj oni, ktorí to obriadili. Príjemný pocit, keď vidíš, že čo si dal má aj takých, čo si to ctia.

Pekné časy sa striedajú s tými horšími, neraz smutnými. Áno, posledne sa dozvedáte, že v Austrálii si vyčíňa Covid-19. U nás je tiež strach z vírusu. Najmä vo Victórii. Prečo? Tak je tu hodne novodošlých moslimov a na biedu, bol tu "ramadan", po ňom "bajran", kedy moslimovia húfne išli do mešít. Najväčším ohnisko vírusu bola moslimská škola "Al Tikhva (Tekva)" a odtiaľ sa vírus začal šíriť. Deti vírus rozšírili do iných škôl, dospelí zase ako upratovači, vírus rozšírili do starobíncov, ošetrovní... a kruh sa rozšíril.

Kruh sa rozšíril, ale do akej miery, presne nevieme. Šíria sa správy, ale aj polopravdy, alebo ako to Angličania nazývajú "fake news". Už či z novín, TV, rozhlasu... "bombardujú" nás správami, ale väčšinou sú to len falošné. Trochu je tam pravdy a zvyšok falošných, vykonštruovaných zvestí. Vykonštruovaných podľa vôle majiteľov médií a tých sa netýka bieda širokých más a tie zase nemajú žiadnu agendu, ideu, ako a čo robiť. 70 rokov infikácie voči socializmu, komunizmu sa zakorenilo. Ak sa tu týka aj sociálnej spravodlivosti, hneď majú asociáciu na socializmus, komunizmus... ale nie aj na fašizmus. V takejto "trme-vrme" sa nevieme vychrámať z vlastnej biedy a recept je jednoduchý. "Ži a daj žiť aj inému". Hriech je byť boháčom a aby ti robotníci boli biedármi, ale aj tu je háčik. "Nie každá bieda je od Boha" a takých "biedárov" je po celom svete. Hlavne v "rozvinutých" krajinách.

 

Ján Kulík, Austrália

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články