Klub poľnohospodárov Kulpín

Konfirmácia 2019

Končí sa tzv. poveľkonočné obdobia a na štvrtok 30. mája oslávime Vstúpenie Krista Pána na nebo, po tomto sviatku bude nasledovať Nedeľa po vstúpení a 9. júna Svätodušná nedeľa - Turíce. Po turíčnych sviatkoch už nasleduje Nedeľa Svätej Trojice, ktorou sa uzatvára slávnostná časť a začne sa bezslávnostná časť cirkevného roka. S ukončením slávnostnej časti sa v našich cirkevných zboroch končia aj konfirmačné slávnosti. Tohtoročnú konfirmáciu už absolvovali takmer všetky naše cirkevné zbory. Medzi poslednými konfirmáciu mávajú v Báčskej Palanke, Bajši, Bielom Blate a Slankamenských vinohradoch.

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia 2019

 

Konfirmácia v Petrovci, Kysáči, Selenči, Silbaši, Kulpíne, Hložanoch, Erdevíku, Šíde a Kovačica II

 

Dátum konfirmácie si určujú cirkevné zbory a mnohé si zvolili 1. nedeľu po Veľkej noci: Petrovec, Selenča, Kysáč, Silbaš, Laliť, Aradáč, Hajdušica, Padina, Boľovce, Erdevík, Šíd... v Kulpíne sa konfirmácia koná v 2. nedeľu po Veľkej noci, v Lugu v 3. nedeľu po Veľkej noci, v Kovačici II v 4. nedeľu po Veľkej noci, v Starej Pazove v nedeľu pred 1. májom, vo Vojlovici v 1. májovú nedeľu, v Hložanoch v 2. májovú nedeľu, v Kovačici I a v Jánošíku v nedeľu po Vstúpení v Báčskej Palanke a Bajši v 1. slávnosť svätodušnú, v Bielom Blate na sviatok Svätej Trojice... inde aj príležitostne.

V jednotlivých našich cirkevných zboroch sa konfirmácia nekoná každoročne. V niektorých prostrediach, pre malý počet konfirmandov, sa táto slávnosť organizuje iba každý druhý - tretí rok, alebo iba príležitostne. Počet detí, ktoré idú - ako to hovoríme: ku spovedi, žiaľ, neustále klesá. Zvyšuje sa však počet zborov, v ktorých sú konfirmandi v rovnakých plášťoch a sú rovnakí pred Bohom.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články