Klub poľnohospodárov Kulpín

Bryndzové halušky zapustili v Kovačici korene

„Slovenské národné jedlo - bryndzové halušky - pripráva sa z múky, zemiakov, bryndze a údenej slaniny a tradične sa podáva na drevených táckach s drevenou varechou. Prvá júnová sobota sa v Kovačici niesla v znamení práve tejto slovenskej špeciality. Na nádvorí Miestneho spoločenstva v Kovačici prebiehali Medzinárodné majstrovstvá vo varení a jedení bryndzových halušiek. Súťažiacim družstvám dážď nepokazil dobrú náladu a dobrý pocit z toho, že prenášajú duch slovenskosti poza hranice Slovenska. Kým sa halušky varili, účastníci sa stačili pobaviť, tancovať, zaspievať... Veď, všetci tam prišli predovšetkým kvôli kamaráteniu a zábave. Tým pádom víťazmi sú všetci účinkujúci..." Tak znel krátky riport z vlaňajších kovačických haluškových hodov a tohtoročný by mohol byť navlas rovnaký. Doplníme ho len tým, že do Kovačice 1. júna 2019 prišlo 300 hostí a 24 družstiev zo Srbska, Slovenska, Rakúska a Rumunska. Nadlačania sa dokázali nielen vo varení halušiek, ale aj v hudbe, speve a veselej nálade.

 

Bryndzové halušky zapustili v Kovačici korene

 

Zaujímavú a veselú video reportáž bez komentára urobila televízia Trnavského kraja Vega TV:

 

 

Organizátormi 3. ročníka Medzinárodných majstrovstiev vo varení a jedení bryndzových halušiek Kovačica 2019 boli Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka, Turistická organizácia obce Kovačica a humanitná spoločnosť Humanita pre život Spišské Vlachy Jozefa Janíkova. Majstrovstvá prebiehali pod záštitou predsedu Obce Kovačica Milana Garaševića a veľvyslankyne Slovenskej republiky v Srbsku Dagmar Repčekovej.

„Bryndzové halušky zapustili v Kovačici korene," zhodnotil Dr. Jozef Janíkov po ukončení tretieho ročníka tohto podujatia, ktoré v Kovačici prebieha podľa presne stanovených pravidiel platiacich aj na Slovensku. Podujatie má tiež humanitárny ráz a výťažok z tomboly a dobrovoľných finančných príspevkov v hodnote 104. 430 dinárov čiže 885 eur organizátori odovzdali predstaviteľom ZŠ Mladých pokolení v Kovačici.

Podujatie sa konalo na nádvorí Miestneho spoločenstva Kovačica, kde usporiadali aj kultúrno-umelecký program kovačických ochotníkov a hostí. Na prvých kovačických haluškových majstrovstvách účinkovalo 21 družstiev, vlani ich bolo až 30 a v tomto roku sa prihlásilo 27, avšak tri tímy neprišli.

Idea o organizovaní podujatia sa zrodila 18. júna 2016 v Krompachoch na Slovensku, kde prebiehali 19. Medzinárodné majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek. Z nich si víťazný pohár prinieslo Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka z Kovačice vedené predsedom Pavlom Balážom, ktorý bol iniciátorom organizovania podobného podujatia v Kovačici.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články