Klub poľnohospodárov Kulpín

30 rokov Nežnej revolúcie

V pondelok večer 9. decembra v Dome mládeže v Belehrade otvorili výstavu Nežná revolúcia, zobrazujúcu osudové udalosti pred 30 rokmi, ktoré viedli slovenský a český národ k slobode. Otvorila ju J.E. Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Belehrade a zodpovedný redaktor programu Dragan Ambrozić.Výstava potrvá do piatka 13. decembra. Deň predtým, vo štvrtok 12. decembra o 19. hodine na rovnakom mieste, teda v Dome mládeže v Belehrade usporiadajú tribúnu venovanú nežnej či zamatovej revolúcii. Na tribúne sa zúčastnia historici zo Slovenska a Srbska.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Výstava Nežná revolúcia zaznamenáva 30-ročnicu udalostí počas ktorých vo vtedajšom Československu došlo k zmene existujúceho autoritatívneho režimu a k nastoleniu demokracie.

Pred 30 rokmi, 17. novembra roku 1989 sa v Prahe najprv zhromaždili študenti a už 25. novembra iba v Prahe demonštrovalo asi 750 tisíc ľudí. K štrajku sa pripojili aj občania Bratislavy a iných miest. Komunistická strana Československa, pod nátlakom protestujúcich, bola prinútená zrieknuť sa svojho monopolu na moci. Dňa 10. decembra komunistický prezident Gustáv Husák vymenoval prvú nie v úplnosti komunistickú vládu od príchodu komunistov na moc. Alexander Dubček sa stal predsedom Zväzového parlamentu a Václav Havel bol zvolený za prezidenta Československa.

Autorom výstavy Nežná revolúcia je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a organizátorom štvrtkovej tribúny je Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku. Na tribúne sa prihovorí riaditeľ oddelenia súčasných dejín Slovenského fondu národnej pamäte Peter Jašek a predstaviteľ študentov z Fakulty politických vied v Belehrade Milan Krstić.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články