Klub poľnohospodárov Kulpín

Nový rok, nový krok...

Glanc novoročnej noci je za nami. Hlási sa nám tvrdá realita. Zobúdzame sa z vytrženia a kuľháme ďalej. Už teraz, v prvý deň nového roku, dobre by bolo urobiť si poriadok v hlave. Nik z nás totiž nie je žiaden centrum sveta. Mocná Príroda, či Veľký Boh v okamihu dokážu zmeniť smer našich životov. My sme tu iba kvôli rovnováhe medzi hviezdami. Spieva Balašević, ktorý ako vizionár predpovedal naše pády a poklesy. Tí čo sú dnes hore, už zajtra môžu byť na dne. Kto im potom podá nápomocnú ruku? Zlé sa zlým odpláca – mať to vždy na ume. Radšej zlo nešíriť ale žiť v zhode a láske. Dajme si také predsavzatie pri tomto prvok kroku v novom roku...

 

Nový rok, nový krok...

 

Nedovoľme, aby zlo a sprostosť víťazili. „Nebadane z roka na rok sme tuším osprosteli, takže nás nespravodlivosti ani hlúposť nebolia. Ak zabolia, prepneme program. Alebo pôjdeme na fejsbúk." Píše v novoročnej úvahe známa slovenská spisovateľka Verona Šikulová a dodáva: „Starý dobrý svet, ako ho poznáme a ako si ho pamätáme, sa nám mení priamo pod nohami. Nič nie je, ako bývalo a z Boha sme si urobili akože „kamoša", pohoďáka, vadíme sa, kto sa s ním kamaráti viac." Svet nám tak pod nohami aj pred očami robí kotrmelce a celý sa potápa ako loď. „Balamutami tu odjakživa ohlupujú ľudí, Pánboh, zdanlivo nad všetkým mávol rukou, " uvádza Šikulová a ďalší slovenský spisovateľ Ondrej Kalamár dnes píše: „...a keď človek v novom toku konečne vytriezvieva, zistí, že mu je rovnako zle, ako v starom."

Už zajtra začínajú naplno pracovať hypermarkety, kde zamestnanci pracujú za 250 eur. To preto, aby ich zamestnávateľom nechýbalo, ale aj pre naše pohodlie.

Dať masám chlieb a hry...

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články