Klub poľnohospodárov Kulpín

Veľký cirkus

„Táto vláda zmenila celý štát a spoločnosť na jeden veľký cirkus a každodenne hovorí o veľkých, kapitálnych investíciách, pritom nemáme vodu ani kanalizáciu," uviedla Biljana Stepanović, redaktorka Novej ekonomiky, hosťujúc v televízii N1. Dodala, že sa vo vláde neustále „triafajú" s miliardami, miliónmi, lietadlami, kamiónmi a potom ľudia majú pocit, že sa deje niečo fantastické. Čo-to sa možno aj deje, avšak Vojvodina je aj ďalej iba „dojná krava". Pokrajinská pokladnica aj v tomto roku bude ukrátená a Vojvodina nedostane ani tých Ústavou Srbska zaručených 7 percent. S tým sa zhodla väčšina poslancov vládnucej strany v pokrajinskom parlamente, kde máme aj poslancov z radov Slovákov. Ak sa nerešpektujú zákony a Ústava, vzniká anarchia. Anarchia je stav bez poriadku, bezvládie, neporiadok, zmätok, chaos. Žijeme teda v chaose.

 

Veľký cirkus

 

V tom chaose, keď sú už mnohí v akomsi tranze, všeličo nám „servírujú". Nemáme pitnú vodu a kanalizáciu a prezident nám hovorí o akomsi Koloseu, megalománskom štadióne za 250 miliónov eur. Pritom, ani Belehrad a ani Nový Sad nemajú zariadenia na čistenie vody a iba 40 percent vodovodného systému v Srbsku má pitnú vodu. Čoskoro tej pitnej vody bude ešte menej. No, ale, prečo by občania museli mať pitnú vodu, radšej nech si ju kupujú, je to pre štát výhodnejšie, veď, za každú kúpenú fľašu zaplatia štátu daň.

Plné uši už máme aj vyzdvihovania každej začatej, či polodokončenej investície, čo uráža každý zdravý rozum. „Nestavia vláda, všetci, ktorí tu žijeme to všetko budujeme. Vláda slúži na to, aby naše peniaze použila v našom záujme. A vidíme, že napríklad po vybudovaní 17 kilometrov diaľnice urobí sa cirkusové predstavenie, vytvorí sa hymna o diaľnici, zúbožený národ sa tam privezie na autobusoch, aby tancoval kolo, celá krajina sa zmenila na cirkus," hovorí Biljana Stepanovićová, ozrejmujúc, že stavanie ciest je normálne, stavajú ich všetky štáty, ale my z toho robíme predstavenie pre ľudí, kde sa povie že cestu vybudoval prezident štátu. Ďalej dodáva: „Po prvé, nie je to jeho práca, vychádza z jeho ústavných právomocí, po druhé, my sme si vybudovali cestu a všetko iné a po tretie, zadlžili sme sa a ten dlh budeme splácať my a naše deti."

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články