Klub poľnohospodárov Kulpín

Bude Slovenský dom v Novom Sade?

Plán výstavby Slovenského domu by sa v tomto roku mohol začať realizovať a bola by to pravdepodobne najvýznamnejšia tohtoročná (ale aj dlhodobejšie) investícia v slovenskej komunite v Srbsku. S tým objektom by sa vojvodinskí Slováci mohli pýšiť roky, desaťročia, možno aj storočia. Idea o vybudovaní strediska Slovákov v Srbsku sa dávnejšie zrodila. Veď, dobre by bolo pod jednu strechu dať všetky naše najdôležitejšie inštitúcie, ktoré sú všelikde roztrúsené. Súčasne s ideou vznikla však aj dilema lokality: kde to stredisko stavať? Názory a návrhy sú rôzne. Zdá sa, že predsa prevláda mienka, aby sa dom staval v Novom Sade, kde by, možno napríklad vedľa Biskupského úradu, vyrástlo slovenské centrum. Ministerka kultúry Slovenskej republiky Ľubica Laššáková v exkluzívnom rozhovore uviedla, že zo slovenskej strany materiál je pripravený a čaká sa ešte na srbskú stranu.

 

Ministerka Ľubica Laššáková

 

Ministerka Ľubica Laššáková

 

„Keď som sa dozvedela o potrebe výstavby Slovenského domu, začala som podnikať kroky a so slovenským ministerstvom zahraničných vecí prišli sme na to, ako sa to dá urobiť. V rámci takzvanej deblokácie srbského dlhu voči Slovensku sme sa rozhodli, že peniaze, ktorých kôpka je značná, je to viac ako šesť miliónov eur, by sa použili na výstavbu slovenských domov. Mali by byť dva a v tejto chvíli rokovania o tom veľmi intenzívne prebiehajú. Z našej slovenskej strany je materiál pripravený, momentálne čakáme ešte na srbskú stranu vzhľadom na to, že ešte nie všetky financie z deblokácie už k nám prišli," uviedla na sklonku minulého roka Ľubica Laššáková.

Dodala, že slovenská strana nebude rozhodovať o tom, na ktoré inštitúcie sa tieto financie použijú, ale mieni, že rozhodne treba vybudovať Slovenský dom. „Je to nutnosť a bolo by dobre keby sa takýto značný obnos financií, pretože, ak hovoríme o sume 6 miliónov 300 tisíc na obidva projekty, teoreticky to znamená, že ak by jeden ten dom mohol mať viac ako 3 milióny, treba to postaviť, aby po nás niečo zostalo, aby to bol rukolapný dôkaz toho, že, áno, Slovenská republika myslí na svojich Slovákov a na svojich predkov a jednoducho takto sa im pomôže," zdôrazňuje slovenská ministerka. Podľa jej názoru tie finančné prostriedky by sa mohli usmerniť aj iným smerom, mohli by sa rozpustiť do festivalov, do rôznych projektov, ale predsa mieni, že by to nebolo celkom správne, lebo ak sa raz, samozrejme v spolupráci so srbskou stranou, postaví dom Slovákov, zostane tam stále. „Ja som sa stretla s pánom primátorom Nového Sadu a on bol naozaj veľmi konštruktívny, dokonca sme sa dohodli na niektorých konkrétnych krokoch, ak my poskytneme finančné prostriedky, tak srbská strana nájde vhodný pozemok a bol naozaj veľmi ústretový," podčiarkla Ľubica Laššáková, ktorá vlani vo februári pobudla v Novom Sade. V kontexte udelenia titulu Európskeho hlavného mesta kultúry mestu Nový Sad v roku 2021 o tomto diskutovala s predsedom vojvodinskej vlády Igorom Mirovićom a primátorom Nového Sadu Milošom Vučevićom, s ktorým hovorila aj o vybudovaní Slovenského kultúrneho centra v Novom Sade.

 

Bude Slovenský dom v Novom Sade?

 

Predseda vlády SR Peter Pellegrini v Báčskom Petrovci vlani dvakrát pobudol a tam vyhlásil, že Slovensko mimoriadne podporí slovenské menšiny sumou približne šesť miliónov eur, ktoré Slovensko získalo prostredníctvom dohody so Srbskom o jednorazovom vyrovnaní dlhu ešte z čias bývalých štátov Juhoslávie a Československa. Pre Slovákov v Srbsku je určená najväčšia suma.

Ešte predtým, na margo Slovenských národných slávností 2013, sa slovenský minister a podpredseda vlády Miroslav Lajčák v Petrovci stretol s premiérom Srbska Ivicom Dačićom. Po schôdzi minister Lajčák povedal, že je Slovensko odhodlané ten dlh, ktorý má Srbsko voči Slovensku a ktorý sa musí splatiť, deponovať pre nás, tunajších Slovákov. Išlo o dlžobu bývalej Juhoslávie, ktorá v tom čase už bola narástla do výšky takmer 20 miliónov dolárov!

Na túto tému sa pokračovalo aj v Bratislave v decembri 2018 o čom TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10455-nasi-v-bratislave-kym-kohut-nezaspieva

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 istotnematxo 2020-01-24 20:03
nebude. a pre koho.ked su vsetci odstahovany???
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články