Klub poľnohospodárov Kulpín

Šesťdesiatka Martina Papa

Padinský insitný maliar Martin Pap oslavuje dnes svoje životné jubileum. Narodil sa 13. januára 1960 v Padine, kde dodnes žije a kde má v rodinnom dome svoj vlastný kútik, ateliér, útočisko, v ktorom sa cíti ako „vo svojej koži", kde hrá dobrá hudba a kde nechýba inšpirácia. Neúnavne maľuje. Dávnejšie pochopil, že je maliarstvo jeho osudom a jeho svetom. Venúva sa mu preto celým srdcom: maľuje – vystavuje – tvorí a medzičasom sa zúčastňuje na plenéroch, či iných výtvarníckych táboroch doma a v zahraničí, kde opäť maľuje. Svoj život so štetcom v ruke žije už tridsať rokov a za ten čas mal zo štyridsať samostatných výstav. Častými detailmi na Papových obrazoch je podivný suchý rozkonárený strom, tekvica, kukurica, strašidlá, džbány, kvety. Znázorňuje aj starodávne zvyky a tradície, rodnú Padinu, tiež známe osobnosti zo sveta umenia: maliarku Fridu Kahlo, speváka skupiny Rolling Stones Micka Jaggera... ale je tu aj Mona Líza, Ježiš...

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Martin Pap inšpiráciu čerpá z banátskej roviny, z tradičnej slovenskej kultúry, z tanca, mytológie... ale aj z knihy doktora Jozefa Holúbka Z temného kúta. Prečíta dve-tri vety a urobí zopár obrazov... Inšpirácia je aj v hudbe, treba si len vedieť predstaviť, aj v drobných veciach. „Človek sa na tejto banátskej zemi natrápi, kým dopestuje úrodu a znáša muky ako ten Ježiško na kríži," vysvetľuje maliar a ukazuje na znázorneného sedliaka, ktorý pracuje na zemi, stále sa obracia k Bohu, prosí, aby úroda bola dobrá a ďakuje za dary zeme, bez ohľadu či verí v Boha alebo nie.

„Martin Pap je maliarom bohatej imaginácie. Už na samotných začiatkoch jeho maľby vždy obsahovali akýsi záhadný fantastický strom so suchými, bohato členitými konármi. Stromy Martina Papu akoby boli osou života znázornených dedinských výjavov a preto hádam aj vyrastajú z veľkej tekvice - symbolizujúcej plodnosť a hojnosť." Napísal výtvarný kritik Vladimír Valentík.

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Šesťdesiatka Martina Papa

 

Prvýkrát svoju tvorbu Pap prezentoval 1996 na spoločnej výstave mladých maliarov z Padiny. Prvú samostatnú výstavu mal už o rok v galérii Domu kultúry Michala Babinku v Padine. Od toho roku a po dnes usporiadal zo 40 samostatných výstav ako v Srbsku tak aj v zahraničí: v Grécku, Rumunsku, na Slovensku, v Česku, Čiernej Hore... Účinkoval na mnohých spoločných výstavách, ako aj na výtvarných táboroch, tak doma ako aj v zahraničí. Členom Galérie insitného umenia v Kovačici sa stal v roku 2013. S manželkou Božanou má dcéry Martinu a Alexandru.

Blahoželáme!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články