Klub poľnohospodárov Kulpín

Fašiangy a priadky

Za nami sú sviatky, no nie aj hostiny. S dňom Troch kráľov a našim tradičným jedlom: výdatne zapraženou fazuľovou polievkou, čiže vareným bôbom a na masti vyprážanými pampúchmi, sa začali fašiangy – obdobie plesov, karnevalov, ale aj priadok, páračiek, zabíjačiek a svadieb. Toto obdobie sýtosti, by v tomto roku malo potrvať do 26. februára, čiže do Popolcovej stredy. Po Popolci bude nasledovať 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. V nie tak dávnej minulosti, ktorú si dobre pamätám, keď sme o televízii netušili, počas fašiangov sa rodiny schádzali na celodenných priadkách. Spomínam si ako mama otcovi deň pred priadkami, ktoré mali byť u nás prikázala, aby večer vyniesol zemiaky von z komory, cez noc nech premrznú, budú vraj chutnejšie na ťapši. A veru, chutné aj boli. Či preto, že v nich bola aj dlho očakávaná a ešte nie ani celkom vyúdená hrubá klobása z nedávnej zakáľačky, alebo že boli nasiaknuté masťou z domácich ošípaných, alebo, že sa piekli v sedliackej peci? Alebo sme možno boli iba trochu viac hladní, trochu k sebe bližší a hlavne veľmi šťastní, že sme spolu, že sú priadky?

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

Zábery z výstavy Spolku petrovských žien

 

V zimnom období sa okrem pradenia konopnej priadze, tkali handrovky, uteráky, plátno, chystali sa dievkam výbavy, vyšívalo sa, plátali sa staré háby... Tiež sa moržovala (mrvila) kukurica, lúskali orechy, plietli košíky, robili metly... Páralo sa perie, čiže z peria sa odstraňovali kostrnky, aby periny neboli pichľavé. Z veľkého peria sa spletali brká do masteničiek, ktoré sa v mnohých rodinách dodnes používajú na vymastenie pekáčov, potieranie koláčov maslom alebo rozšľahaným vajíčkom. Pri týchto prácach si rodina a susedovci zvyčajne pomáhali. Bola to aj príležitosť na rozhovory i spoločné čítanie, či rozprávanie zaujímavých príbehov. Jedlo sa a pilo sa a pri práci si neraz aj zanôtili.

Ženy sa na priadkach schádzali striedavo v rôznych domoch a dievčatá sa stretávali obyčajne v jednom prenajatom dome, kde ich mohli navštíviť aj mládenci. Tieto stretnutia sa konali takmer každý večer, okrem soboty a nedele. Sobota bývala vyhradené pre kúpanie.

Fašiangové zábavy a veselice vrcholili v utorok polnocou pred Popolcovou stredou na spoločnej veselici. Vtedy sa vystrojila hostina spojená s bujarou tancovačkou a o polnoci sa "pochovávala basa". Hudba stíchla. Zábavy sa skončili. V tanci a speve sa pokračovalo až po Veľkej noci.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články