Klub poľnohospodárov Kulpín

Bogojavljanje, Jovanjdan a Sv. Sava

Pravoslávni veriaci predvčerom oslávili Zjavenie Pána, Bohozjavenie alebo Bogojavljanje. Zjavenie Pána (Traja králi) alebo Epifánia, je cirkevný sviatok, ktorý kresťania slávia 6. januára. Pravoslávni veriaci ho tiež oslavujú 6. januára, ibaže podľa starého juliánskeho kalendára, ktorý trinásť dní „mešká" za novším gregoriánskym kalendárom.V rámci sviatku Bohozjavenia sa pripomína premenenie vody na svadbe v Káne a tiež aj verejné zjavenie sa Ježiša ľudstvu a Jeho krst v rieke Jordán. Na počesť tejto udalosti Srbská pravoslávna cirkev 6. januára/19. januára organizuje plávanie za Cnostným krížom. Po Bohozjavení – 20. januára nasleduje Jovanjdan, Sabor svetog Jovana čiže deň Svätého Jána Krstiteľa. Keďže Ján Krstiteľ zohral významnú úlohu v Zjavení Krista Pána, Pravoslávna cirkev tejto osobnosti cirkevných dejín venovala prvý deň po Zjavení. Ten deň, teda Jovanjdan, mnohé pravoslávne rodiny oslavujú aj ako svoju rodinnú slávnosť, čiže „krsnu slavu". V januári je ešte ďalší veľký pravoslávny sviatok. Je to Svätý Sava, ktorý pripadá na 14. resp. 27. januára.

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

Kulpínsky pravoslávny chrám

 

Ikonostas je stena s ikonami, ktorá v pravoslávnom chráme delí časť pre veriacich od svätyne, čiže časti pre kňaza

 

Ikonostas je stena s ikonami, ktorá v pravoslávnom chráme delí časť pre veriacich od svätyne, čiže časti pre kňaza

 

Ikonostas symbolizuje nebo, miesto prebývania Boha

 

Ikonostas symbolizuje nebo, miesto prebývania Boha

 

Svätý Sava bol prvým srbským archiepiskopom a čelnou osobnosťou v osamostatňovaní Srbskej pravoslávnej cirkvi a tiež aj významným osvietencom, ktorý kládol základy srbského školstva. Vzhľadom na to, že dal veľký prínos i k utváraniu moderného srbského štátu, rešpektujú ho aj štátne inštitúcie.

O Svätom Savovi Miloš Crnjanski v minulom storočí napísal, že bol diplomatom-politikom, cirkevno-štátnym organizátorom, kultúrno-osvetovým tvorcom a spisovateľom. Podľa jeho názoru, v srbských dejinách nejestvuje nič, čo by sa vyrovnalo duchovnej nadstavbe diela Svätého Savu.

Deň Svätého Savu je stanovený za školskú „slavu" a v ten deň na všetkých školách v Srbsku výučba neprebieha, organizujú sa iba rôzne programy, súťaže a zábavy. Žiakom sa tiež ozrejmuje význam Svätého Sávu v dejinách srbského školstva.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články