Klub poľnohospodárov Kulpín

IN MEMORIAM – Ján Kmeťko

Keď odchádzajú ľudia v produktívnom veku je to veľká strata. Keď odchádzajú tí, čo nám chceli celých seba dať – je to tragédia, trúchlohra, končiaca pádom hlavného hrdinu. Padol ešte jeden z nich. Po dlhej a ťažkej chorobe vo veku nedožitých 53 rokov dohral svoju poslednú pozemskú životnú úlohu a opustil javisko Ján Kmeťko z Pivnice. Pobral sa za svojim mladším divadelným kamarátom, 51-ročným Jožkom Chrčekom, popredným hercom, tiež členom Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice, ktorý ho predišiel do večnosti pred necelými dvomi mesiacmi 5. júla 2021.

 

Ján Kmeťko

 

Ján Kmeťko

 

Ján Kmeťko

 

Ján Kmeťko – Kmezo sa narodil 7. septembra 1968 v Pivnici. V rodisku ukončil základnú školu a v školení pokračoval vo Futogu, na strednej poľnohospodárskej škole. Láska k divadelníctvu ho od malička lákala na divadelné dosky a preto neprekvapuje, že stál aj pri zrode divadla Janka Čemana. Tomuto divadlu dával celého seba, bol jeho predsedom, organizátorom divadelného života, režisérom, hercom, scénografom, štrnásť rokov stál v čele Organizačného výboru festivalu DIDA, založil aj mládežnícku scénu, organizoval zaškolenia pre mladých nádejných divadelných nadšencov... Za svoju obetavú divadelnú činnosť získal početné ceny a uznania, nielen doma ale aj v zahraničí. Režíroval vyše dvadsať predstavení a herecky stvárnil množstvo postáv. V Slovenskom vojvodinskom divadle zahral v roku 2014 v predstavení Podozrivá osoba podľa Branislava Nušića v režijnom stvárnení Alexandra Baka.

 

Z predstavenia Podozrivá osoba

 

Z predstavenia Podozrivá osoba

 

Ján Kmeťko (hral Tomáša) a Jozef Chrček (Marek) v predstavení Kto z koho Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej

 

Ján Kmeťko (hral Tomáša) a Jozef Chrček (Marek) v predstavení Kto z koho Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej

 

Z predstavenia Kto z koho: „Ak chceš v takom svete prežiť, pochovaj vlastné ilúzie, opačne teba môžu pochovať. Pískaj, ako pískajú tí pri moci, lebo ľudia urobili zo seba stádo, v ktorom je slobodný ten kto má peniaze, a ten má aj moc."

Náhly odchod dvoch oceňovaných hercov z pivnického javiska zanecháva veľkú jazvu. Po nich zostáva prázdnota nie len v pivnickom divadle, ale v celom slovenskom vojvodinskom divadelnom ochotníctve.

Pohreb Jána Kmeťka bude 31. augusta o 11. hodine na pivnickom cintoríne.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články