KUS Zvolen

Ocenenia svätého Gorazda

Šesťdesiatka pedagógov a osobností z oblasti školstva si včera z rúk ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej prevzala Veľké a Malé medaily sv. Gorazda a ďakovné listy. Slávnostné podujatie, ktoré sa konalo pri príležitosti Dňa učiteľov, sa uskutočnilo v priestoroch Hotela Bôrik v Bratislave. Ocenenia získali pedagógovia pôsobiaci na všetkých úrovniach vzdelávacieho systému na Slovensku, od materských škôl až po vysoké školy. Veľké medaily sv. Gorazda dostali aj dvaja zahraniční pedagógovia: Mgr. Peter Pavel Hlasznik z Nadlaku a PaedDr. Svetlana Zolňanová zo Selenče.

 

Foto: minedu.sk

 

Foto: minedu.sk

 

Foto: minedu.sk

 

Svetlana Zolňanová z Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny z Nového Sadu medailu získala za rozvoj slovenského menšinového školstva v Srbsku a dolnozemskej spolupráce v oblasti vzdelávania a výchovy. Peter Pavel Hlasznik z Lýcea Jozefa Gregora Tajovského z Nadlaku si ocenenie zaslúžil za modernizáciu slovenského národného školstva v Rumunsku a rozvoj vzdelávacích a kultúrnych aktivít medzi komunitami dolnozemských Slovákov a Slovenskou republikou.

 

Foto: minedu.sk

 

Foto: minedu.sk

 

Ďalších devätnásť Veľkých zlatých medailí získali osvetoví pracovníci zo Slovenska. Udelených bolo aj dvadsať Malých medailí sv. Gorazda a dvadsať ďakovných listov.

Ministerka Martina Lubyová vo svojom príhovore vyzdvihla význam a poslanie učiteľského povolania. Zdôraznila tiež, že práve vzdelaní ľudia patria medzi najvýznamnejší kapitál Slovenska a preto je práca pedagógov nezastupiteľná.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články