KUS Zvolen

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

Domiáda kultúrno-umeleckých dosažení žiakov žiackych domovov Vojvodiny, ktorá sa uskutočnila 25.marca 2018 v Sombore, priniesla žiakom Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom z Báčskeho Petrovca a ich mentorom najnovšie ocenenia. Tak v oblasti úžitkového umenia si inštaláciou, ktorú žiaci vyhotovili technikou origami, vyslúžili 2. miesto.

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Na príprave origamy výstavy sa podieľali: Emanuela Čemanová, Maja Opavská, Martina Miksádová, Iveta Medveďová, Nataša Trunečková, Alena Machová, Antónia Jochová a ďalší. Mentorsky dohliadala profesorka Daniela Triašková.

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Momentka z vernisáže inštalácie úžitkového umenia v autorstve umelcov nášho Žiackeho domova a profesorky Daniely Triaškovej. Inštaláciu "oživujú" Milana Imerovski a Aleksander Rus.

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Posudzovacia komisia Domiády 2018 v Sombore ocenila aj umelcov fotografie: Izabelu Gašparovskú, Dávida Fica, Emíliu-Janu Pálešovú, Denisa Pudelku, Ninu Polićovú, Viktóriu Fačarovú, Tianu Kolárovú a Vladimíra-Filipa Ožváta. Cyklus 32 umeleckých fotografií sa ovenčil 3.cenou. Umeleckých fotografov mentorsky usmerňovala profesorka Daniela Triašková.

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Na Domiáde v Sombore sa 25.marca 2018 súťažil aj divadelný kolektív Žiackeho domova z Báčskeho Petrovca. Predstavili sa Radovanom III. Dušana Kovačevića pod režijnou taktovkou Jovana Kiša a pod mentorským vedením profesorky Heleny Despićovej. Celý kolektív pôsobil celistvo na radosť obecenstva. Hrali: Nina Polić, Jovan Kiš, Emília-Jana Pálešová, Miloš Dobrić, Maja Mravíková a Branislav Pop. Branislav Pop stvárnil bravúrne postavu Stanislava a vyslúžil si tak Cenu za najlepšiu mužskú postavu Domiády.

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Petrovskí gymnazisti na Domiáde 2018

 

Na Domiáde 2018 v Sombore petrovské gymnázium pozoruhodne reprezentovali aj folklórna odbočka a dve spevácke skupiny. Štylizovanou choreografiou Taká sa mi páči pod vedením profesorky Jasny Makišovej zožali divácky obdiv. Spevácke skupiny, ktoré fungujú pod vedením profesora Juraja Súdiho, taktiež zabodovali. Prvá v zložení: Izabela Gašparovská, Maja Opavská, Marija Mirosavljev, Jovana Trkulja a Viktória Fačarová zaspievala slovenskú ľudovú pieseň Láska, bože, láska. Trio populárnej hudby: Maja Opavská, Jovana Trkulja a Marija Mirosavljev za sprievodu Davida Fica a Martina Šveca sa predstavil piesňou Hladne su vam ruke.

 

Dávid Fic a jeho mentorka, profesorka Milada Stankovićová

 

Dávid Fic a jeho mentorka, profesorka Milada Stankovićová

 

Najnovší úspech petrovského gymnázia už nesúvisí s Dimiádou, je však hodný spomenutia . David Fic, žiak III. ročníka, na Obvodnej súťaži z biológie v Sriemskej Mitrovici exceloval v oblasti všeobecná fyziológia. Dostal sa tak medzi troch žiakov z Vojvodiny, ktorí postúpili do ďalšieho súťažného kola – na republikovú súťaž.

 

Zdroj: Gymnázium Jána Kollára so žiackym domovom

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články