KUS Zvolen

Posolstvo patriarchu SPC

„Všade beznádej, duša scvrknutá a zameraná na osobné snahy a túžby, ktoré pramenia zo samoľúbosti a cudzoty, čo vedie k duchovnej smrti a to má za následok bezcieľnosť a ľahostajnosť k večnej spáse," uviedol patriarcha Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) Irinej vo svojom veľkonočnom Posolstve. Srbský patriarcha s arcibiskupmi SPC zablahoželal k Veľkej noci všetkým kresťanom, ktorí oslavujú tento sviatok podľa starého kalendára. Vo svojom Posolstve tiež uviedol, že dnes už neexistuje človek, či už bol veriaci alebo neveriaci, ktorý by aspoň na chvíľu nechcel pocítiť skutočnú radosti, ale tej radosti a pokoja nikde nieto.

 

Kulpínsky pravoslávny chrám (foto Martin Pucovský)

 

Kulpínsky pravoslávny chrám (foto Martin Pucovský)

 

Kulpínsky pravoslávny chrám (foto Martin Pucovský)

 

Patriarcha s poľutovaním konštatuje, že sme svedkami všeobecné odcudzenie a nezhôd, najprv v rodine, kde je manželský zväzok čoraz nestálejší a vzájomná neúcta rodičov zanecháva nezmazateľné rany na detských dušiach.

 

Archívny záber z kulpínskeho pravoslávneho kostola

 

Archívny záber z kulpínskeho pravoslávneho kostola

 

"Nemôžeme žiadať svoje práva ohrozujúc cudzie. Zabúdame, že je nutné rešpektovať seba a posvätnosť svojho tela, ktoré je chrámom Ducha Svätého, aby sme mohli nájsť tú správnu rovnováhu medzi všetkým dočasným, rešpektovať blížneho, jeho slobodu, svätyňu všeobecného a spoločného dobra, rovnako ako aj osobné potreby, " uviedol najvyšší hodnostár SPC a vyzval svoje duchovné deti rešpektovať a zachovať posvätnosť manželstva, pretože je ono základom zdravej nezničiteľnej rodiny.

Patriarcha Irinej bude vo sviatok Kristovho Zmŕtvychvstania v nedeľu 8. apríla slúžiť slávnostnú Liturgiu v Chráme Svätého Savu v Belehrade.

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články