KUS Zvolen

DIDA 2018

Motto Festivalu DIDA 2018 Nie každý vojak pušku nosí akoby nám chcelo napovedať, že existujú aj divadelní „vojaci", ktorí pušku nenosia, ale úspešne bojujú vysloveným slovom a hrou. Nie každý vojak pušku nosí je tiež názov románu Janka Čemana, ktorého meno nesie pivnické divadlo a ktorý síce vojakom bol, ale omnoho úspešnejšie bojoval slovom. Okrem hrou a slovom na Festivale DIDA v Pivnici najnovšie zabojovali aj výkresom a plagátom. Iniciátorom toho bola Andrea Merníková, predsedníčka Organizačného výboru festivalu DIDA 2018, ktorá pred tromi rokmi v rámci festivalu mala výstavu svojich výkresov, malieb a fotografií a vlani navrhla oceňovanie plagátov. Mottom tohtoročného pivnického festivalu mohlo teda byť aj: Na mladých svet zostáva. Iba 28-ročná predsedníčka organizačného výboru úspešne všetko zorganizovala.

 

Andrea Merníková (foto Martin Pucovský)

 

Andrea Merníková (foto Martin Pucovský)

 

Na festivale ponúkli deväť súťažných a päť hosťujúcich predstavení a štyri sprievodné podujatia. Komisia hodnotiaca divadelný výkon aj tohto roku pracovala v zložení Zuzana Tárnociová, Dr. Zuzana Týrová a Vladimír Valentík a rozhodla Cenu za najúspešnejšie predstavenie slovenského autora, ktoré nás bude reprezentovať na Palárikovej Rakovej v Čadci, udeliť predstaveniu Diabol v raji manželskom, autora Ferka Urbánka v predvedení divadelnej sekcie SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, v réžii Aničky Balážovej.

 

Zuzana Tárnociová, Zuzana Týrová a Vladimír Valentík (foto Martin Pucovský)

 

Zuzana Tárnociová, Zuzana Týrová a Vladimír Valentík (foto Martin Pucovský)

 

Cenu Janka Čemana získal Kolektív kreatívnych amatérov z Kovačice za divadelné predstavenie Nový Protheus v réžii Svetlany Gaškovej. Autor tohto predstavenia Dragan Karlečík z Kovačice získal Cenu za nový inscenovaný text dolnozemského autora. Cenu za dramatizáciu alebo dramaturgiu odovzdali Vlatkovi Miksádovi z Iloku a v tomto roku prvýkrát udeľovali aj Cenu Elenky Hložanovej, ktorú získala Daniela Legíňová Sabová z Báčskeho Petrovca za dramatizáciu slovenskej ľudovej rozprávky Múdry Maťko a blázni.

Najlepším hercom bol Ivan Cicka z Kovačice, druhú cenu získal Martin Červený z Báčskeho Petrovca a tretiu cenu si rozdelili Jana Čizmanská z Kysáča a Andrej Simendić zo Starej Pazovy.

Podľa zhodnotenia obecenstva najlepšie hrali herci OD Janka Čemana z Pivnice a ZŠ a SKUS zo Starej Pazovy.

 

DIDA 2018

 

V tomto roku sa 11 plagátov uchádzalo o titul najkrajšieho. Komisia v zložení Ma. Andrea Merníková, Mgr. Vlasta Bolehradská a Mgr. Miroslav Pap za najkrajšie plagáty vyhlásila plagát Úplný Gogoľ Divadla VHV Petrovec autorky Anny Maľachová, plagát Tildy Slovenského vojvodinského divadla, autora Miroslava Harbulu a plagát Nový Protheus KOKRAM, Kovačica autora Jana Puškára. Práce žiakov základných škôl hodnotili Verica Tanackovićová, Andrea Merníková a Zvonimír Pudelka.

Predsedníčka Organizačného výboru festivalu DIDA 2018 mladá grafická dizajnérka Andrea Merníková sa podpisuje aj pod prípravu a grafickú úpravu kvalitného belletinu.

 

Nataši Zimanovej z Kulpína Cenu za poéziu udeľuje Katarína Mišíková Hitzingerová (foto: Vlasta Vax Bolehradská)

 

Nataši Zimanovej z Kulpína Cenu za poéziu udeľuje Katarína Mišíková Hitzingerová (foto: Vlasta Vax Bolehradská)

 

Po vyhodnotení festivalu udelili ceny 3. ročníka súťaže dramatického písania Píšeš? Píšem! Cenu udeľovala autorka projektu Píšeš? Píšem! Katarína Mišíková Hitzingerová, ktorá je aj režisérkou predstavenia Tilda Slovenského vojvodinského divadla, ktoré sa hralo na záver Festivalu DIDA 2018.

 

Katarína Pucovská

 

O tohtoročnom Festivale DIDA aj TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10192-xxiv-festival-dida-2018

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články