KUS Zvolen

XXI. Festival Aničky Jurkovičovej

Tento medzinárodný festival ochotníckeho divadla sa organizuje v Novom Meste nad Váhom a začal sa v sobotu 7. apríla literárno-hudobnou kompozíciou pomenovanou Slavimo slavno Slaveni, venovanou 1155. výročiu príchodu vierozvestov sv. Cyrila a sv. Metoda na územie dnešného Slovenska. Pred slávnostným otvorením súťažnej časti podujatia udelili ocenenie Kvet Tálie Elene Petrovickej a ako prvé vystúpilo Záhorácke divadlo zo Senice s predlohou W. Skakespeara Svätojánske drimoty. Dnes boli na programe tri predstavenia a zajtra bude nasledovať ešte jedno. Na tohtoročnom festivale, ktorý prebieha v Mestskom kultúrnom stredisku a končí sa zajtra, vystupujú aj kysáčski a kovačickí divadelníci.

 

XXI. Festival Aničky Jurkovičovej

 

O titul laureáta sa uchádza päť divadelných súborov: 3 slovenské a dva zo Srbska. Divadelný súbor KC Kysáč, ktorý na Festivale pravidelne vystupuje, sa v tomto roku predstaví hrou C. Raia Zmizni od svojej ženy v réžii Jána Privizera a Divadlo VHV scéna Kovačica zahrá Dr. od Branislava Nušića v réžii Danky Tomanovej. Do Nového Mesta nad Váhom Kovačičania postúpili ako víťazi vlaňajšieho 14. ročníka Festivalu Zuzany Kardelisovej, ktorý organizuje KC Kysáč. Predstavenie Dr. získalo aj druhú cenu na Divadelnom vavríne 2017 v Starej Pazove.

 

XXI. Festival Aničky Jurkovičovej

 

XXI. Festival Aničky Jurkovičovej

 

Kovačickí a kysáčski ochotníci vystúpili aj na minuloročnom jubilejnom 20. ročníku Festivalu Aničky Jurkovičovej. Vlani získali aj niekoľko cien: Cenu za réžiu kysáčskeho divadla Zámka škripí získala Svetlana Gašková a za najlepšiu mužskú a nádejnú mužskú postavu ocenenia získali Ivan Privizer a Alexander Kolár z Kysáča.

Oba divadelné kolektívy získali i osobitné Ocenenia za šírenie slovenskej kultúry v zahraničí. Divadelný kolektív KOKRAM z Kovačice získal tiež Špeciálnu cenu poroty za inovatívne stvárnenie inscenácie Tma.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články