KUS Zvolen

(Ne)Nechajte sa oklamať!

- alebo: Čo sme to naozaj videli?

 

Máme to! Skonštruovali sme trojdimenzionálny optický klam, prvú bratislavskú Amesovu izbu. Prezentovaná bola včera v Novej Cvernovke, v rámci podujatia 1. máj – Deň otvorených ateliérov 2018. Kúzlo Amesovej izby záujemcovia mohli zažiť na vlastné oči. O to, aby Bratislava mala Amesovu izbu, v značnej miere sa postarali "vojvodinskí Bratislavčania", samozrejme, v spolupráci s každým, koho idea vedela nadchnúť. Ide o trojdimenzionálny optický klam, spôsobujúci jav, kedy sa dva objekty rovnakej veľkosti zdajú byť podstatne odlišné. Vzhľadom na aktuálnu dostupnosť obrovského množstva informácií, rýchleho životného štýlu, dokonca citlivej politickej situácie a existenciu čoraz vyhranenejších názorov v spoločnosti nesporne vnímame potrebu motivovať na zamyslenie sa a kritické myslenie.

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

Tím mladých odborníkov a kreatívnych ľudí (Ondrej Spevák, Miroslava Babjaková, Milota Slavková, Branislav Meleg, Daniela Žjaková, Marína Speváková, Jaroslav Bažík, Andrea Speváková Fejzović, Jaro Mlkvý, Vladimíra Petrušková, Ján Ontkoc, Lukáš Janečka, Lukáš Draškovič, Martin Zvonár a iní) si za cieľ stanovil vytvoriť práve taký podnet, zaujímavý, dostupný a k tomu vzdelávací, ktorý by mohol podporiť kritické myslenie, schopnosť správne filtrovať informácie, riešiť otázky komplexne, pozorujúc ich z rôznych aspektov, najmä objektívne a v každej oblasti, čo by určite spätne mohlo ovplyvniť našu spoločnosť. Nastoľujú takto nevyspytateľnú otázku reálneho posúdenia vnemov a validity vlastných presvedčení.

Sviatok práce mnohí oslávili nepracovane, skvelý tím mladých ľudí v tento deň oslávil výsledok svojej práce jej sprístupnením verejnosti. Nová Cvernovka sa takto môže popýšiť skvelým vedeckým projektom vo vlastnom dvore a bratislavské Nové mesto realizáciou projektu podporeného z vlastného participatívneho rozpočtu, zároveň hodnotnou spoluprácou medzi predstaviteľmi tejto mestskej časti Bratislavy a jej obyvateľmi.

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

Praktickým výsledkom projektu je Malé múzeum kognitívnych ilúzií realizované v podobe Amesovej izby, čiže montovaná mobilná izba obsahujúca viacero kognitívnych ilúzií, ktorá je od včera sprístupnená verejnosti vo dvore Novej Cvernovky. Dokonca, aj sama je optickým klamom. Realizačný tím dúfa, že ponúkne dostatočne silný efekt na to, aby sa jej návštevníci začali pýtať:

„Presne sem sa chceme dostať, chceme aby ľudia zistili, že nie každý podnet je možné brať priamočiaro a definitívne a aby pracovali aj s takým predpokladom. Riešením je teda zaujať návštevníka a zjavným efektom ilúzie ho motivovať na hľadanie odpovedí."

Veľkosťou izba pripomína bežnú miestnosť, do ktorej sa vmestia ľudia. Práve tí môžu predstavovať predmety optického klamu. Jednoducho povedané, jeden človek bude skreslene vnímaný ako obrovský a ďalší skôr pripomínať trpaslíka. Podnety vo vnútri sú dostupné návštevníkom miestnosti, ktorí zároveň dotvárajú základnú ilúziu Amesovej izby. Efekty ilúzií vo väčšine prípadov pretrvávajú aj po tom, ako si ich začneme uvedomovať.

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

Inak, princíp skresľujúcej izby bol objavený koncom 19. storočia a pripisuje sa nemeckému vedcovi Hermannovi von Helmholtzovi (1821 - 1894), ktorý zastával názor, že spomedzi všetkých kľúčov na základe ktorých posudzujeme hĺbku priestoru je perspektíva často najdôležitejšia. Naozajstnú skresľujúcu izbu skonštruoval ako prvý americký oftalmológ Adelbert Ames ml. (1880 - 1955) v roku 1946. Experimentovaním s izbou zistil, že vnímanie známych zákonov fyziky môže byť značne ovplyvnené. Okrem toho, že objavil efekt nesprávneho vnímania veľkosti objektov, bol Ames jeden z prvých, ktorí si uvedomili silu vplyvu predchádzajúcej skúsenosti na vnímanie.

Dizajn Amesovej izby je založený na tom, že rôzne variácie podnetov môžu na sietnici oka vytvoriť rovnaký obraz. Efekt konštrukcie nie je oslabený ani vtedy keď pozorovateľ dostane možnosť oboznámiť sa s jej skutočným tvarom. Podľa všeobecne prijímaného vysvetlenia je náš zrakový systém pri odhade tvaru sčasti závislý od predchádzajúcich skúseností s pravouhlými miestnosťami.

Efekt Amesovej izby môže byť u niektorých ľudí slabší. Napr. manželka môže vnímať výšku svojho manžela menej skreslene v porovnaní s cudzím človekom. Tento jav bol pripísaný vplyvu lásky, náklonnosti a dôvery voči pozorovanému partnerovi. Výskumníci dospeli k podobným výsledkom aj v prípade keď armádni odvedenci pozorovali iných odvedencov v porovnaní s dôstojníkmi. Autority boli vnímané menej skreslene. To ilustruje, že mentálne nastavenie pozorovateľa voči pozorovanému môže zmeniť vnímanie, či už je toto nastavenie pozitívne (láska), alebo negatívne (strach).

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

(Ne)Nechajte sa oklamať!

 

Participatívny rozpočet je agendou Programu OSN pre ľudské sídla (UN – Habitat), ktorý ho definuje ako „mechanizmus (alebo proces), pomocou ktorého sa obyvateľstvo rozhoduje alebo podieľa na rozhodovaní o tom, kam smerujú všetky alebo časť dostupných verejných zdrojov". Mechanizmus PR je podľa Organizácie spojených národov (OSN) najefektívnejším nástrojom pre samosprávy, ktoré sa snažia o naplnenie cieľov demokracie, občianskej spoluúčasti, transparentnosti, modernizácie a efektivity tak, ako ich stanovuje Agenda 21 a ďalšie dokumenty schválené a prijaté správnymi orgánmi v rámci EÚ na celoeurópskej, štátnej a komunálnej úrovni.

Akákoľvek spoluúčasť verejnosti má schopnosť rozvíjať miestnu samosprávu, pochopiť lokálnu komunitu a jej štruktúru, vzťahy, túžby a obavy. Rozvojové iniciatívy môžu byť úspešnejšie, ak v kľúčových rozhodnutiach v projektoch existuje pocit vlastníctva cez priame zainteresovanie ľudí v kľúčových rozhodnutiach, ktoré celkom priamo ovplyvňujú ľudí. Výsledky projektov, ktoré vzišli z participatívneho plánovania bývajú vo väčšej miere akceptované verejnosťou, než projekty či rozhodnutia urobené volenými zástupcami verejnosti v samospráve, pretože vznikali na základe konsenzu a diskusie zainteresovaných.

Kontakt:
facebook.com/perceptuum
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
https://www.facebook.com/participaciabanm
http://pr.banm.sk/liferay/kontakt
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

S pozdravom,
Perceptuum Mobile tím
Andrea Speváková Fejzović

 

Komentárov  

0 #1 RE: (Ne)Nechajte sa oklamať!n.k. 2018-05-03 12:20
Skvele. A o tom, koľko sa kognitívne ilúzie aplikujú v súčasnosti - v médiach, vo vzdelávaní atd. - nie je muzealna téma ?!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články