KUS Zvolen

Sté výročia Veľkej vojny

"Sto rokov ukončenia Veľkej vojny. Sto rokov vzniku Kráľovstva Srbov Chorvátov a Slovincov. Sto rokov vzniku Československa." Tieto tri témy dominovali v piatok v Starej Pazove na medzinárodnom okrúhlom stole. Zorganizoval ho Miestny odbor Matice slovenskej v Srbsku Stará Pazova, Komisia pre históriu a etnografiu pri MSS a SKUS hrdinu Janka Čmelíka Stará Pazova. Iniciátorom podujatia bol predseda Historicko-etnografickej komisie pri MSS Jaroslav Miklovic. Tento náš historik sa roky zaoberá účasťou vojvodinských Slovákov v prvej svetovej vojne, o čom hovoril aj na piatkovom okrúhlom stole. Uvedenej téme sa širšie chce venovať vo svojej knihe, ktorú plánuje vydať práve v tomto roku, keď si pripomíname storočnicu ukončenia Veľkej vojny.

 

Pomník v kulpínskej farskej záhrade

 

Pomník v kulpínskej farskej záhrade

 

V prvej svetovej vojne uhasli mladé životy veľkého počtu vojvodinských Slovákov. Ich mená sú v jednotlivých našich slovenských osadách vyryté na spoločnom pomníku na cintoríne alebo častejšie aj vedľa kostola. V Starej Pazove je napríklad ten pomník na cintoríne, kým v Kulpíne je on vo farskej záhrade.

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Vo Veľkej vojne na území Srbska zahynuli aj 44. vojaci zo Slovenska. Na ich počesť v Kragujevci vystavali Česko-slovenský vojnový cintorín. Vlani, pri príležitosti 99. výročia popravenia 44. slovenských vojakov, ktorých pred koncom prvej svetovej vojny zastrelili v Kragujevci 9. júna roku 1918, Vláda Republiky Srbska a Výbor pre zachovávanie tradícií oslobodzovacích vojen Srbska usporiadali v Kragujevci Srbsko-slovenskú pietnu spomienku. Podujatie prebiehalo na Česko-slovenskom vojnovom cintoríne. Minuloročné spomienkové slávnosti boli svojráznym úvodom k tohtoročným podujatiam, ktoré pri príležitosti storočnice tragickej udalosti spoločne zorganizujú Mesto Kragujevac, Vláda Republiky Srbska a Slovenská republika. Na Stanovljanskom poli v Kragujevaci bolo 44 slovenských vojakov Rakúsko – Uhorskej armády, príslušníkov náhradného práporu 71. Pešieho pluku popravených zastrelením, pretože sa vzbúrili proti nezmyselnej vojne a utlačovaniu. V tomto roku si túto tragickú udalosť v Kragujevci pripomenú 8. júna 2018 a na nej sa zúčastní značný počet vysokých predstaviteľov oboch krajín, ako aj vojnových veteránov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články