KUS Zvolen

Kysáčsko Pliešovská insita

Historicky prvá medzinárodná výstava obrazov a tvorby insitných umelcov v obci Pliešovce na Slovensku prebieha pod záštitou predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí JUDr. Jána Varšu, CSc., a dáva základ novej kultúrno-spoločenskej spolupráci Slovákov z Kysáča a Pliešoviec. Na podujatí pod názvom Kysáčsko Pliešovská insita, ktoré sa začalo včera a potrvá do zajtra, sa zúčastňujú Kysáčania Mária Sláviková, Zuzana Ferková, Mária Páliková a karving majster Pavel Chrťan. Na spoločnej výstave sa predstavujú tiež dve slovenské maliarky Miroslava Bobišová a Eva Danielová a drevorezbár Pavel Šajban.

 

Kysáčsko Pliešovská insita

 

Kysáčsko Pliešovská insita

 

Kysáčsko Pliešovská insita

 

Kysáčsko Pliešovská insita

 

Aj dnes Dom remesiel v Pliešovcacdh žije medzinárodnou kysáčsko-pliešovskou výstavou obrazov, karvingu a sôch . V Dome remesiel možno stretnúť spomenuté tri autorky z Kysáča a maliarky z Pliešoviec, ako aj vicemajstra sveta vo vyrezávaní do zeleniny a ovocia Kysáčana Pavla Chrťana a tiež domáceho drevorezbára Pavla Šajbana Výstava by mala byť začiatkom kultúrnej spolupráce obce Pliešovce s Kysáčom.

Iniciátormi spolupráce sú nadšenci zachovávania slovenskej tradície a umenia z Pliešoviec Milan Kyseľ, Mária Lišaníková, Milan Vajda a Pavel Šajban. Výstava svedčí, že ich snaženie nebolo márne. Kurátorom výstavy je Július Ciglan.

Video zábery z výstavy TU:

 

 

Kysáčsko Pliešovská insita

 

Pamätná izba v trvalej expozícii v Pliešovciach (Foto Štefan Németh)

 

Pamätná izba v trvalej expozícii v Pliešovciach (Foto Štefan Németh)

 

Pliešovce sa nachádzajú na strednom Slovensku v Banskobystrickom kraji v okrese Zvolen. Podľa sčítania z roku 2012 dedinka má 2 202 obyvateľov a dva kostoly: evanjelický (postavený v roku 1927) a rímsko – katolícky (postavený v roku 1998). Evanjelická cirkev augsbuského vyznania má tam 937 členov a rímskokatolícka cirkev 708 členov.

Pliešovce sú zaujímavé podľa zachovávania slovenskej tradície a umenia a tak sa tejto zimy v obci usporiadala obecná zabíjačka https://www.pliesovce.sk/obecna-zabijacka-16-02-2019.html a páračky peria https://www.pliesovce.sk/paracky-09-02-2019.html.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články