KUS Zvolen

Chlieb

Pšenica je pozvážaná a žitko sa mele, mele... Bude z neho „chlieb náš každodenný". Chlieb je symbolom jedla, symbolom prežitia. Chlieb, ako zvláštny fenomén denne konzumujeme a nikdy nám nezunuje. Vôňa čerstvo pečeného chleba znásobuje chuť k jedeniu. Lebo, vôňa chleba je vôňou vôní. Je to pravôňa nášho tuzemského života, vôňa harmónie, pokoja a domova. V dejinách ľudstva chlieb sa postupne stal univerzálnym ochrancom života, používa sa vo všetkých obradných úkonoch. Kultúra chleba je metaforou dejín, symbolom všetkého, čo život činí. V našej dolnozemskej kuchyni je zastúpený prevažne pečený chlieb, menej však vieme o varenom chlebe, ktorý dobre poznajú na Slovensku a v Česku.

 

Chlieb

 

Chlieb

 

Varený chlieb, alebo knedličky... sú často zastúpené v kuchyni Centrálnej Európy. Vo vojvodinskej kuchyni a v kuchyni celého Balkánu varený chlieb je však zriedkavosťou. Osobitosťou tohto chleba je, že chlebové cesto, ktorého základné zložky sú rovnaké ako aj pri iných druhoch chleba – teda múka, voda, droždie, soľ – sa nepečie, lež sa varí na pare alebo vo vriacej vode. Knedličky chutia zvlášť s gulášom.

Múku preosejeme a pridáme do nej rozdrobené droždie vo vlažnom mlieku, trošku soli a vypracujeme hladké cesto, ktoré poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Z vykysnutého cesta sformujeme knedle, ktoré necháme ešte chvíľu nakysnúť. Následne ich dáme variť do vriacej osolenej vody, čo je asi 10 minút. Knedle môžeme variť aj v pare. V hrnci nad parou paríme knedľu 20 minút. Fotorecept prípravy knedličiek TU:
https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-parena-kysnuta-knedla-fotorecept/49922-recept.html

Zaujímavé recepty na rôzne druhy chleba v niekoľkých krajinách aj TU:
http://www.gorenje.com/newgenerationcooking/sr/recipes

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články