KUS Zvolen

150. výročie narodenia M. M. Harminca

Michal Milan Harminc, architekta európskeho formátu, ktorý za sebou zanechal impozantných takmer 300 realizovaných diel, sa narodil v dnešný deň 7. októbra 1869 v Kulpíne. Bol najaktívnejší slovenský architekt, priekopník slovenskej modernej architektúry a ako jediný na Slovensku naprojektoval tri múzeá. Slovenské národné múzeum v Bratislave si svojho staviteľa pripomína dnes a k jeho výročiam: 150 rokov narodenia a 55 rokov od smrti, usporiadalo Spomienkové podujatie v Knižnici SNM v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave. Kulpínčania si tieto jubileá pripomenuli na tohtoročných Predslávnosťových dňoch v Kulpíne.

 

150. výročie narodenia M. M. Harminca

 

150. výročie narodenia M. M. Harminca

 

150. výročie narodenia M. M. Harminca

 

Dnešné podujatie v Bratislave pripomenulo Harminca najmä ako človeka, staviteľa troch účelových múzejných budov v Bratislave a v Martine. Každá z múzejných budov reprezentuje jedno z období jeho staviteľskej a architektonickej tvorby. Od napodobňovania historických štýlov v prípade budovy Múzea v Turčianskom Sv. Martine (1905 – 1908), cez monumentálnu modernu Zemedelského múzea v Bratislave (1925 – 1928), dnes sídelnej budovy SNM v Bratislave až po funkcionalizmus budovy Slovenského národného múzea v Turčianskom Sv. Martine (1929 – 1932). Na Spomienkovom podujatí Harminca predstavili tiež ako realizátora niekoľkých stoviek obytných, sakrálnych, verejných či priemyselných budov na Slovensku, v Srbsku a v Maďarsku. Slovenské národné múzeum k tomuto výročiu chystá aj ďalší program, ktorý bude postupne predstavovať od októbra 2019 až do polovice roku 2020.

 

150. výročie narodenia M. M. Harminca

 

150. výročie narodenia M. M. Harminca

 

Múzejná budova na Vajanského nábreží 2 v Bratislave patrí k pozoruhodným a cenným stavbám mesta Bratislavy. Je totiž jednou z mála zachovaných realizácií oficiálnej architektúry dvadsiatych rokov 20. storočia na Slovensku. Koncom druhej svetovej vojny budovu múzea silne poškodilo bombardovanie. Rekonštrukčné práce po vojne viedol architekt M. M. Harminc.

Z tohtoročných júlových osláv v Kulpíne TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10647-vyrocia-michala-milana-harminca

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články