KUS Zvolen

Pravoslávny Badnji dan

Žijeme v Srbsku, v krajine, v ktorej je väčšinové obyvateľstvo pravoslávneho vierovyznania a kde sa cirkevné sviatky svätia podľa starého juliánskeho kalendára. Avšak, s možnosťou oslavy sviatkov aj podľa gregoriánskeho kalendára – toho novšieho, podľa ktorého je dnes sviatok Zjavenia Krista Pána mudrcom, alebo sviatok Troch kráľov. Pravoslávni veriaci, riadiaci sa podľa juliánskeho kalendára, dnes oslavujú Štedrý deň/ Badnji dan a očakávajú narodenie Diťatka Ježiška. Sviatok narodenia Dieťaťa je pripomienkou a pozvaním pre všetkých nás, aby sme sa starali o deti a rešpektovali posvätnosť detstva. Lebo, deti a citlivé duše sú najviac ohrozené. Cirkev preto odporúča slová Pána: „Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nikdy nevojdete do nebeského kráľovstva" (Mt 18,3).

 

U pravoslávnych je zvykom pálenie "badnjaka", štedrovečernej vatry, ktorá spája hreje rodinu (Pálenie "badnjaka" v Maglići - Foto: Goran Brdar)

 

U pravoslávnych je zvykom pálenie "badnjaka", štedrovečernej vatry, ktorá spája hreje rodinu (Pálenie "badnjaka" v Maglići - Foto: Goran Brdar)

 

Evanjelium podľa Matúša nám teda prikazuje, že sa máme obrátiť, zmeniť sa, byť čistého srdca ako deti a v takom presvedčení aj žiť. Žiť čisto, s úprimnosťou a jednoduchosťou dieťaťa. Deti chápu pravdy, ktoré „múdri a rozumní" ľudia nie sú schopní pochopiť.

V pravoslávnych chrámoch dnes vo večerných a nočných hodinách bývajú štedrovečerné alebo polnočné sväté služby Božie a pred kostolmi sa pália dubové konáre – Badnjak. Oheň je symbolom svetla a tepla, ktoré hreje a zbližuje rodinu.

Zajtra je pravoslávny Sviatok narodenia Ježiša Krista, Vianoce, alebo Roždestvo Hristovo – Božić. V Srbsku je tento deň cirkevným a štátnym sviatkom a teda aj dňom pracovného voľna. V pravoslávnych rodinách, a zajtra napoludnie aj v strede Belehradu, zorganizujú tradičné lámanie vianočného koláča, takzvanej „česnice". Je to špeciálne zhotovený chlieb, ktorý lámu na toľko častí, koľko je v rodine osôb. Pri miesení, do nej dajú striebornú alebo zlatú mincu a komu sa ona dostane, tomu prinesie šťastie na celý rok.

Všetkým, ktorí dnes svätia Štedrý deň/Svima koji danas slave Badnje veče:

Нек радост кроз дом тече,
с миром славите Бадње вече.
Нек вам срећом дом заблиста
на рођење Иcyca Христа.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články