KUS Zvolen

Slovenskej komunite vrátený kostolík v Budapešti

V posledných januárových dňoch prevzala Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku (CSSM) budovu bývalého slovenského evanjelického kostola, ktorá sa skrýva vo dvore obklopenom blokom obytných domov na Rákócziho triede v Budapešti. Vláda Maďarska v roku 2020 poskytla CSSM dotáciu vo výške 765 miliónov forintov, ktorá okrem odkúpenia nehnuteľnosti poslúži na práce nevyhnutné na odvrátenie ohrozenia života okolo budovy a na prípravu veľkolepého rekonštrukčného projektu. Obnovenie emblematickej budovy Slovákov v Budapešti sa podľa plánov uskutoční s podporou vlád Maďarska a Slovenska.

 

Slovenskej komunite vrátený kostolík v Budapešti

 

Slovenské kultúrne stredisko, ktoré vznikne v srdci Budapešti, umožní predstavenie histórie a súčasnosti Slovákov v Maďarsku a dôstojné umiestnenie inštitúcií CSSM. V obnovenej budove bude mať miesto Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku, Slovenské divadlo Vertigo, Knižnica a dokumentačné centrum Slovákov v Maďarsku, redakcia Ľudových novín a plánované Múzeum Slovákov v Maďarsku. Obnoveniu pôvodnej, náboženskej funkcie bude slúžiť plánovaná slovenská ekumenická kaplnka. Kultúrne stredisko poskytne miesto aj kultúrnym spolkom a umeleckým skupinám, ktoré pôsobia v hlavnom meste.

Na prevzatí budovy sa okrem predsedníčky CSSM Alžbety Hollerovej Račkovej zúčastnili aj podpredseda CSSM Ondrej Horváth, kurátor CSSM Ondrej Csaba Aszódi, vedúca kabinetu Orsolya Szabová, vedúci úradu CSSM Zoltán Szabó a advokát CSSM Dénes Nemes.

Zdroj http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-politika/29424-po-55-rokoch-opa-v-rukach-slovenskej-komunity

Viac o budove TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11011-centrum-slovakov-v-madarsku-na-rakocziho-triede-v-budapesti

 

Komentárov  

0 #1 RE: Slovenskej komunite vrátený kostolík v Budapeštip. 2021-02-04 15:13
Hanba, na kvadrát...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články