KUS Zvolen

Carving a kraslice

Sme uprostred pôstneho obdobia. Ľudová tradícia dnešnej 4. pôstnej nedeli dáva názov strednopôstna, keďže tvorí stred 40 – dňového pôstneho obdobia. Je pôst, ale táto nedeľa už hovorí o radosti. Radujme sa! Nech nám jar, ktorá klope na dvere, nespôsobí jarnú únavu, ale práve naopak, nech prinesie dni plné zdravia, energie a radosti. Nech prebúdzajúca sa príroda prebudí aj naše mysle, aby sme hýrili dobrými nápadmi. Kysáčan Pavel Chrťan máva vždy dobré nápady, a to hlavne preto, lebo tvorí v súzvuku s prírodou. Výtvorom prírody pridáva vyššiu, pridanú hodnotu. Skrášľuje ich. Jedlo dekorované jeho rukami tiež získava na hodnote. V ústrety veľkonočným sviatkom skrášľuje aj vajíčka a robí z nich kraslice.

 

Carving a kraslice

 

Carving a kraslice

 

Carving a kraslice

 

Carving a kraslice

 

Pavel Chrťan sa stal známym podľa carving umenia. Toto umenie je staré viac než 2 000 rokov, má pôvod v Thajsku a je späté s prírodou. Potraviny pozmenené v umelecké diela sú tu veľmi vysoko hodnotené. Pavel carvingovou technikou mení potraviny v umelecké diela už vyše 10 rokov. Je šéfkuchárom a okrem chutnej stravy, chce aby sa ona aj oku páčila. Zhotovuje aranžmány, predovšetkým z ovocia a zeleniny, ale sa zároveň prejavuje ako umelec vo viacerých oblastiach, okrem iného v dekorovaní v kulinárstve a v úžitkovom umení, vyfarbuje taniere, kraslice a iné predmety...

O tom všetkom sa možno dočítať v knihe Pavel Chrťan Master Chef Carving, ktorú na sklonku roka vydalo SAVPO Stará Pazova. Zostavovateľom monografie je Martin Prebudila a textami a fotografiami do knihy prispeli mnohí autori.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články