KUS Zvolen

Trstina

Od dávnych čias a do asi 50-tych rokov minulého storočia sa trstina u nás využívala ako stavebný materiál a používala sa predovšetkým ako krytina na domy. Všetky strechy nabíjaných domov boli pokryté trstinou hrúbky do 40 cm. Táto hrúbka zabezpečovala stavbe dobré tepelnoizolačné a hydroizolačné vlastnosti. Aby však trstinové strechy splnili účel, vyžadovali si údržbu každých desať až dvanásť rokov. Keďže ide o prírodný materiál a keďže v súčasnosti stúpa v stavebníctve záujem o prírodné materiály, trstinové krytiny čoraz častejšie vídame v turistických strediskách a chatkových osadách. Pri rekonštrukciách starých sedliackych domov práve tento typ strechy pekne vynikne, rovnako pri pokrytí altánkov, prístreškov, ale aj rodinných domov či historických objektov. Pri návšteve turistickej osady Kulpin v Nemecku náš známy kulpínsky maliar Michal Hasik vyfotografoval krásne domy s trstinovými strechami.

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstinové krytiny, podobné týmto v Nemecku, najnovšie nachádzame i v iných západných krajinách, tiež na Slovensku. V minulosti sa na Slovensku trstina tiež využívala ako strešná krytina, najmä v južných častiach, kde bol nedostatok dreva. V týchto krajoch ona bola voľne dostupná. Keďže rastie na močaristých pôdach, ľudia si ju v zime, keď bariny zamrzli, nakosili, zaviazali do snopov a použili na pokrytie domov. Avšak, v súčasnosti to už nie je možné. Na Slovensku sa už trstina nikde nezbiera, takže sa materiál na trstinové krytiny dováža z Maďarska. V Srbsku je dodnes Biele Blato známe podľa pestovania trstiny. Jej žatva sa začína v decembri a trvá do marca a zber diktujú pôdne podmienky.

Voľakedy, keď ešte nebolo chladničiek, v zime sa sekal ľad, vyberal z vody a pre letné obdobie sa uschovával do takzvaných „ľadovníc" – hlbokých jám, ktoré sa nastlali hrubou vrstvou slamy a trstiny. Ľad sa v lete využíval na chladenie mäsa, nápojov a pri výrobe zmrzliny. Trstina sa používala aj ako ohrevný materiál pri vykurovaní sedliackymi pecami.

 

V Petrovci nám minulé časy pripomína kultúrna pamiatka – najstarší dom, ktorý je pokrytý trstinou (foto Martin Pucovský)

 

V Petrovci nám minulé časy pripomína kultúrna pamiatka – najstarší dom, ktorý je pokrytý trstinou (foto Martin Pucovský)

 

V Petrovci nám minulé časy pripomína kultúrna pamiatka – najstarší dom, ktorý je pokrytý trstinou (foto Martin Pucovský)

 

Iný druh trstiny, ktorá je mohutná a pevná, vysoká a ohybná a byle má duté, sa najčastejšie využíval na zhotovenie rybárskych udíc a z nej sa tiež robili dlhé, rovné a ľahké, pritom však dostatočne pevné držadlá na záclony. Používali sa tiež na vytiahnutie pálenky zo suda, výrobu fajky...

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články