KUS Zvolen

Reflexie Miry Brtkovej

Život ju neláskal a po tom, ako v leteckej havárii odrazu stratila manžela a syna, sebe a im prisľúbila, že musí tu, v tejto časnosti, dokončiť ich dielo. Teda, nielen umenie, lež aj životná filozofia a vnútorné svetlo a sila Miry Brtkovej, našej a svetovej umelkyne, vzbudzovali obdiv. To dielo, o ktorom hovorievala 18 rokov, dokončila v roku 2014, kedy sa potíšku vydala za svojimi najmilšími. No reflexia jej života a tvorby, ako odraz svetla, sa dodnes javí. Retrospektívna výstava „Reflexie" Miry Brtkovej (1930-2014) v Múzeu mesta Belehrad, organizovaná v spolupráci so základinou tejto všestrannej umelkyne, obsahuje viac ako 300 diel, ktoré svedčia o bohatej práci maliarky, sochárky, filmovej režisérky, módnej návrhárky... Výstava „Reflexie" ponúka dôkladné oboznámenie sa s rozmanitým a multimediálnym opusom staropazovskej umelkyne Miry Brtkovej, a to z nového pohľadu, 50 rokov po jej prvom samostatnom vystúpení v Múzeu súčasného umenia v Novom Sade a v Salóne múzea súčasného umenia v Belehrade (1971).

 

Foto: Igor Feldy

 

Foto: Igor Feldy

 

Foto: Igor Feldy

 

Foto: Igor Feldy

 

Podľa pôvodného plánu výstava mala byť otvorená dnes a potrvať do 25. apríla, keďže však Krízový štáb včera vyniesol rozhodnutie, podľa ktorého sa odo dnes sprísňujú bezpečnostné opatrenia, vrátane zatvorenia galérií a múzeí, včera večer výstavu predstavili novinárom a úzkemu kruhu prítomných, kým ostatní záujemcovia si ju budú môcť pozrieť až po uvoľnení opatrení, čiže najskôr 22. marca.

 

Reflexie Miry Brtkovej

 

Reflexie Miry Brtkovej

 

Reflexie Miry Brtkovej

 

Reflexie Miry Brtkovej

 

Podľa prof. Ješu Denegriho, známeho srbského historika umenia a výtvarného kritika, ktorý sa včera prihovoril prítomným, slovenský pôvod niesol hlbokú etnickú základňu vo formovaní Miry Brtkovej v srbskom prostredí, neskôr aj v Ríme a ovplyvnila ju aj multikultúrna komunita, v ktorej strávila väčšiu časť života. Všetko to pridávalo nové impulzy a rámce, v ktorých sa rozvíjalo umenie Miry Brtkovej.

S dielom Miry Brtkovej sa možno oboznámiť tiež z obsiahleho kvalitného katalógu, ktorý pri tejto príležitosti vydali a v ktorom si možno zalistovať TU: https://issuu.com/artegalerija/docs/refleksije-mira-brtka

O Mire Brtkovej aj TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/4930-svetlo-treba-erpa-z-vlastnej-due

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články