KUS Zvolen

Pro Cultura Slovaca 2021

V sobotu 20. marca 2021 sa uskutočnila schôdza sedemčlennej poroty na udelenie ceny Pro Cultura Slovaka. Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (Srbsko), Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku (Maďarsko) a Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (Rumunsko) v záujme rozvoja a prezentácie kultúry dolnozemských Slovákov od roku 2018 spoločne udeľujú cenu Pro Cultura Slovaca. Zriaďovatelia každoročne udeľujú dve ceny, výnimočne, v opodstatnených situáciách, môžu rozhodnúť o udelení ešte jednej ceny. Totoročnými laureátmi sú: Dagmar Mária Anoca z Rumunska, Mária Katarína Hrkľová zo Slovenska a SKC Pavla Jozefa Šafárika zo Srbska.

 

Pro Cultura Slovaca 2021

 

Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu spôsobenú vírusom COVID-19 schôdza sa uskutočnila v online formáte, prostredníctvom videohovoru. Porota, ktorú vymenovali zriaďovatelia ceny, pracovala v zložení: Vladimír Francisty (Srbsko), Branislav Kulík (Srbsko), Hajnalka Krajcsovicsová (Maďarsko), Katalin Szabone Tothová (Maďarsko), Bianca Pascu (Rumunsko), Pavel Hlásnik (Rumunsko) a Boris Michalík (Slovensko).

Po dôkladnom prerokovaní všetkých prijatých návrhov na udelenie ceny Pro Cultura Slovaca porota sa rozhodla urobiť spomínanú výnimku a udeliť tri ceny a tak sa najnovšími nositeľmi tejto prestížnej ceny tentoraz stali:

Dr. Dagmar Mária Anoca, vysokoškolská pedagogička, vedecká pracovníčka, poetka, prekladateľka, publicistka (Rumunsko), ktorá bola ocenená za šírenie dobrého mena slovenského dolnozemského umenia a kultúry doma a v zahraničí, za dlhodobú podporu slovenského dolnozemského umenia a kultúry, za ich prezentáciu a propagáciu a za vedecko-výskumnú činnosť v oblasti kultúry dolnozemských Slovákov.

Mgr. Mária Katarína Hrkľová, kultúrna a spoločenská pracovníčka zaoberajúca sa kultúrou zahraničných Slovákov, predsedníčka OZ Dotyk ľudskosti (Slovenská republika), ktorá bola ocenená za jej dlhoročný prínos v oblasti tvorby a realizácie významných kultúrnych podujatí, za úspešné riadenie kultúrnych ustanovizní, za šírenie dobrého mena slovenského dolnozemského umenia a kultúry doma a v zahraničí, za dlhodobú podporu slovenského dolnozemského umenia a kultúry, za ich prezentáciu a propagáciu a za vedecko-výskumnú činnosť v oblasti kultúry dolnozemských Slovákov.

Slovenské kultúrne centrum Pavla Jozefa Šafárika, (Srbská republika). Ako jednému z najstarších kultúrno-umeleckých spolkov Slovákov v Srbsku SKC Pavla Jozefa Šafárika bolo udelené ocenenie za prínos v oblasti ľudovej kultúry, za prínos v oblasti divadelného umenia a umeleckého prednesu, za prínos v oblasti hudobného umenia a za šírenie dobrého mena slovenského dolnozemského umenia a kultúry doma a v zahraničí.

Ceny Pro Cultura Slovaka budú laureátom slávnostne odovzdané v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov, avšak pre aktuálne problémy s pandémiou termín slávnostného udeľovania bude musieť byť určený neskôr, podľa toho, keď to epidemiologické podmienky umožnia.
Laureátom ocenenia Pro Cultura Slovaca srdečne blahoželáme.

 

Zdroj: http://www.slovackizavod.org.rs/vesti/vid/18641

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články