KUS Zvolen

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) v Novom Sade, za prítomnosti predstaviteľov našich médií, otvorili dnes výstavu obrazov mladého insitného umelca Miroslava Hraška z Hajdušice. Prítomných privítal riaditeľ Ústavu Vladimír Francisty a kratšie o Hraškovej tvorbe hovoril spoluorganizátor výstavy – Pavel Babka, majiteľ Galérie Babka z Kovačice. Poukázal pritom aj na niektoré spoločné prvky a styčné body v tvorbe Zuzany Chalupovej a Miroslava Hraška. Osobitne vyzdvihol, že sa na pohľadnice Unicefu dostali obrazy Zuzany Chalupovej a v roku 1972 jej pohľadnicu s motívom zimy vydali v náklade dva milióny výtlačkov a bola najpredávanejšou z tohto artiklu umenia. V súčasnej dobe Unicef v Srbska vydal kalendár do ktorého zaradil jediného maliara z celého Srbska a ním je Miroslav Hraško. Tak ako čo ani Zuzana Chalupová nemiešala farby, podobne maľuje aj Miroslav Hraško. Výstavou v Novom Sade Galéria Babka štartovala cyklus výstav, ktorý bude pokračovať 15. mája v Kovačici, 1. októbra v Európskej komisii v Bruseli, štvrtá výstava bude 15. novembra v Moskve a posledná by mala byť 15. decembra v Kalabe v Bratislave.

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Miroslav Hraško maľuje 10 rokov a jeho tvorbu si všimol aj Igor Rod zo Slovenska, ktorý pracuje v Pančeve, v nemeckej spoločnosti Brose, kde je riaditeľom pre logistiku. Vo svojom príhovore sa vyznal, že ho v tomto cudzom svete insitné maliarstvo zachránilo a znovu zrodilo, keďže začal nanovo vnímať umenie, tak ako ho s láskou vnímal pred dvadsiatimi rokmi. Výtvarný kritik Vladimír Valentík zablahoželal Miroslavovi Hraškovi k pozajtrajším 31. narodeninám a Galérii Babka k 30-ročnici pôsobenia medzi nami a vo svete. O tvorbe Miroslava Hraška povedal, že ide o „rýdzi insitný prejav, aj keď ide o farebnosť a tiež aj keď ide o samotné formy, čiže figúry a kompozície obrazu". Mieni, že si Hraško našiel hneď na začiatku umeleckej tvorby ten správny výtvarný prejav, tú správnu poetiku. „A ešte jedna vzácna vec. Mám pocit, že insitní maliari čoraz viac dbajú na tú estetickú stránku a páčivosť svojich obrazov a menej na podstatu umenia," povedal Valentík ozrejmujúc, že tá podstata spočíva v zobrazení podstaty života, podstaty nášho sveta. Hraško trafil tú podstatu v rámci svojej poetiky hneď na začiatku svojej tvorby. „Totiž, náš svet pozostáva z mnohých detailov. Detaily odpútavajú pozornosť a skrývajú tú podstatu. A práve vo výtvarnej tvorbe Mirka Hraška sú takmer eliminované všetky zbytočné detaily a ponechané je iba to podstatné. A čo je podstatné? Podstatná je zem, po ktorej chodíme, podstatné je nebo, alebo obloha a podstatný sme my ľudia, ktorí sa po tomto svete hemžíme," uviedol ďalej Valentík, vysvetľujúc, že nie náhodou je človek na Hraškových obrazoch maličký, drobný, znázornený pestrými farbami a v pohybe – taký je náš život, takí sme my, malí, rôzni, ale plný pohybu.

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstava Miroslava Hraška v Novom Sade

 

Výstavu otvoril riaditeľ ÚKVS Vladimír Francisty, po čom, v druhej časti dnešného podujatia, Pavel Babka a Miroslav Hraško odovzdali 50 slovensko-srbských kníh o japonskom insitnom maliarstve do rúk Vladimíra Francistyho a 100 kníh venovali aj zakladateľovi Detskej svadby z Kovačice Pavlovi Balážovi. Riaditeľ Francisty sa v mene Ústavu poďakoval a prisľúbil, že knihy odovzdajú do našich škôl a Pavel Baláž vyjadril vďaku v mene malých účastníkov podujatia Detská svadba, ktorí roky zachovávajú starodávne zvyky hry na detskú svadbu. Ide o veľmi peknú knihu, so zaujímavými insitnými ilustráciami japonských naivných umelcov.

Pre širšiu verejnosť výstava bude otvorená od 9.00 h do 14.00 h do 23. apríla.

Katalóg výstavy si možno pozrieť TU:
http://www.slovackizavod.org.rs/sites/slovackizavod.org.rs/files/documents/pdf/galerija_babka_-_katalog_hrasko_2020_-_v21_eposielanie_1.pdf

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články