KUS Zvolen

Rekonštrukcia kostolov v Jánošíku a Hajdušici

V ústrety veľkonočným sviatkom sa vo všetkých našich cirkevných zboroch usporiadalo jarné upratovanie a riadenie kostolov a cirkevných záhrad. Po tom nasleduje očistenie nás samých. Dnes sa v rámci bohoslužieb prisluhovala aj Večera Pánova a zajtra sa v tom bude pokračovať. V Jánošíku zajtra, na Veľký piatok, služby Božie Pašiové s Večerou Pánovou budú prebiehať vo vynovenom kostole. Prvá lavica na ženskej strane vyhradená bude pre nevládnych, ktorým Večera Pánova prislúžená bude v lavici... Napísal Sladjan Daniel Srdić, senior Banátskeho seniorátu, farár janošícky a administrátor cirkevného zboru v Hajdušici, kde boli na sklonku vlaňajšieho roka tiež vykonané práce na maľovaní interiéru chrámu Božieho ako aj práce na osvetlení kostola.

 

Foto: Seavc CZ Jánošík

 

Foto: Seavc CZ Jánošík

 

Foto: Seavc CZ Jánošík

 

Foto: Seavc CZ Jánošík

 

Foto: Seavc CZ Jánošík

 

Foto: Seavc CZ Jánošík

 

Mali sme problémy s podlahou a vlhkosťou, preto nám obec Alibunar pomohla zaobstarať keramiku a úplne vymeniť podlahové dlaždice. Najskôr sme však zrekonštruovali lavičky a ukončili drevárske práce, až potom prišla na rad keramika. Uviedol Sladjan Daniel Srdić, ktorý informoval, že sa s renováciou kostolných lavíc začalo 5. septembra 2020 a v akcii sa zúčastnilo bezmála 40 cirkevníkov... Nezaháľalo sa ani počas zimy a pred kostolom pribudol nový doplnok – oznamovacia tabuľa, na ktorej sa zverejňujú oznamy z cirkevného života a avizujú témy najbližšej nedele. Začiatok marca bol zároveň začiatkom ďalšej etapy prác v chráme. Do konca marca v kostole vymenili keramika a schody na kazateľnicu...

Paralelne sa konali aj práce v kostolnej záhrade, keďže tak ako každý rok, aj počas tejto Veľkej noci sa v nej usporiada krásna akcia pre deti - recitovanie a hľadanie kraslíc v tráve. V tejto akcii riadenia tiež účinkovalo zo štyridsať cirkevníkov.

Niektorí kosili trávu a čistili dvor, sadili stromy a kvety, upravovali detské ihrisko, zametali a utierali celý interiér kostola... Aj keď je v Jánošíku väčšina obyvateľov slovenskej národnosti a je zapojená do práce cirkvi, do našich akcií sa zapájajú všetci miestni obyvatelia, nielen farníci. Táto jednota, ktorá vládne medzi členmi cirkvi, sa prenáša na celú komunitu – zdôrazňuje Sladjan Daniel Srdić.

 

Hajdušický kostol

 

Hajdušický kostol

 

Hajdušický kostol

 

3. októbra 2020 v hajdušickom cirkevnom zbore, ktorý je administrovaný jánošíckym CZ boli ukončené práce na maľovaní interiéru chrámu Božieho ako aj práce na osvetlení kostola. Tento kostol je náš najnovší chrám Boží, jeho výstavba bola ukončená roku 2009 vďaka aktívnemu pôsobeniu vtedajšieho hajdušického farára, v súčasnosti biskupa SEAVC v Srbsku Jaroslava Javorníka.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články