KUS Zvolen

Štefan Boleslav Roman sa narodil pred sto rokmi

Pred sto rokmi sa narodil významný predstaviteľ krajanov v zahraničí, ktorý celý život bojoval za práva Slovákov a samostatnú, demokratickú Slovenskú republiku. Štefana Boleslava Romana si pri tejto príležitosti pripomenula Matica slovenská prvým životopisným historickým dokumentom. Matica slovenská pripravila prvý ucelený životopisný historický dokument, ktorý je oddnes voľne dostupný na internete. Historické dokumenty MS slúžia aj ako vzdelávacia pomôcka pre školy, vďaka ktorej mladá generácia lepšie spoznáva osobnosti a udalosti našich národných dejín.

 

Štefan Boleslav Roman sa narodil pred sto rokmi

 

 

„Význam Štefana Boleslava Romana je v zahraničnopolitických súvislostiach druhej polovici 20. storočia snáď takmer na úrovni osobnosti Milana Rastislava Štefánika. Bohužiaľ, v súčasnosti sme ako keby na neho zabudli. Matica slovenská sa snaží splatiť veľký dlh za všetko, čo vykonal pri podpore krajanského slovenského života i objasňovaní slovenskej politickej otázky v západnom svete. Prial si samostatné a demokratické Slovensko, no prelomového dňa 1. januára 1993 sa už nedožil,"_ uviedol predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Štefan Boleslav Roman zomrel v roku 1988 v kanadskom Toronte. Práve s Kanadou sa spája jeho vysťahovalecká životná cesta, kde sa vypracoval na jedného z najdôležitejších podnikateľov zámorského sveta.

„Roman si vyslúžil prezývku uránový kráľ najmä svojou podnikateľskou činnosťou v oblasti baníckeho priemyslu a predovšetkým ťažby uránu. Aj napriek pracovnému vyťaženiu sa stal dôležitým politickým hlasom Slovákov vo svete. Ako predseda Svetového kongresu Slovákov zjednotil slovenský exil v zahraničí a ovplyvňoval kanadských i amerických prezidentov v prospech vzniku samostatnej Slovenskej republiky,"_ dodal M. Gešper. Matičný historický dokument o Štefanovi Boleslavovi Romanovi približuje nielen jeho život a dielo, ale aj spomienky najbližšej rodiny a spolupracovníkov.

Štefan Boleslav Roman sa narodil 17. apríla 1921 vo Veľkom Ruskom na východe Slovenska. V šestnástich rokoch emigroval so svojím bratom do Kanady. Ako presvedčený gréckokatolík dal postaviť Katedrálu Premenenia Pána v Markhame, ktorá je zväčšeninou ruskovského gréckokatolíckeho kostola. Katedrálu posvätil pápež Ján Pavol II. v roku 1984. Roman navštívil Československo i rodnú obec počas politického uvoľnenia v roku 1968. Je nositeľom viacerých vyznamenaní, vrátane Radu Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam.

 

Veronika Grznárová, hovorkyňa Matice slovenskej

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články