KUS Zvolen

Zem nepatrí človeku, človek patrí zemi...

„...Povedzte svojim deťom, že je zem naša príbuzná, aby si ju vedeli vážiť. Učte svoje deti, ako my učíme naše, že zem je naša matka. Všetko, čo postihne zem, postihne i synov zeme... My vieme: zem nepatrí človeku, človek patrí zemi... Všetko je navzájom spojené ako krv, ktorá spája jednu rodinu. Všetko je spojené. Čo postihne zem, postihne aj synov zeme. Človek nestvoril pohyb života, on je v ňom iba vláknom. Čo urobíte tomu pohybu, urobíte sami sebe..." (Z listu indiánskeho náčelníka americkému prezidentovi roku 1854). Deň našej planéty – 22. apríl, je príležitosťou, znovu preanalyzovať vlastné správanie sa voči svojmu okoliu – pôde, vzduchu a vode, ako aj voči živým bytostiam, príležitosťou, aby sme si znovu pripomenuli, že planéta Zem má prísne limity, ktoré sa v žiadnom prípade nesmú prekročiť.

 

Zem nepatrí človeku, človek patrí zemi...

 

Ich prekročenie ruší základné podmienky existencie života - prísnu organizovanosť a spätosť všetkých zemských živých a neživých zložiek, ekologickú rovnováhu, kolobeh hmoty a prúdenie energie. Čoraz devastovanejšie podmienky života na zemi, zapríčinené nešetrným vzťahom človeka k svojmu okoliu, čoraz väčšie prírodné a ekologické pohromy, upozorňujú na to, že prišiel čas, keď si musíme skutočne začať vážiť a uctievať našu Zem, jej zákony i každý prejav života na nej. Čas, v ktorom si musíme už raz naplno uvedomiť, že nesmieme Zem iba zneužívať a ťažiť všetky jej bohatstvá a pritom rozrušovať jej prírodné vlastnosti, ale že prírode musíme jej dary aj vracať.

Nová doba nakladá racionálne a šetrné využívanie prírodných zdrojov a využívanie obnoviteľných zdrojov energie. To znamená, že naše každodenné práce a zasahovanie do okolia musia byť dobre premyslené, aby sme svojou činnosťou viacej neubližovali ani živej a ani tej neživej zložke našej planéty. Len tak udržíme zdravé prostredie, pre nás a budúce generácie.

Od priemyselnej revolúcie v 19. storočí sa prírodné zdroje planéty Zeme začali naplno využívať, a to využívanie a neskôr i zneužívanie sa dodnes iba stupňovalo, lebo v každej trhovej a spotrebiteľskej spoločnosti platia tvrdé pravidlá, ktorých alfou a omegou je profit, a všetko ostatné, zjednodušene povedané, je druhoradé. Vedomí toho čoraz viac si uvedomujeme, že sa naša planéta, taká aká je, zachráni iba tak, keď všetci ľudia budú konať podľa environmentálnych zásad, keď sa všetci, alebo veľká väčšina ľudstva zapojí do plánovania ekologicky udržateľného spôsobu života a vytvárania etiky založenej na zodpovednosti voči prírodnému a spoločenskému okoliu, ako i na koncepcii trvalo udržateľného rozvoja, ktorá sa v súčasnom svete stáva stále viac stratégiou prežitia.

Už i preto sa treba zasadzovať za myšlienku vytvoriť si životný štýl založený na vzájomnom rešpektovaní a vyvažovaní environmentálnych, ekologických, ekonomických a sociálnych aspektov života spoločnosti, v ktorej úcta k prírodným a kultúrnym hodnotám bude tvoriť základ spoločenskej etiky.

 

Mária Boldocká,
profesorka biológie na dôchodku

 

Komentárov  

+1 #1 Deň Zeme, ochrana prostredia a životvalent, belerad 2021-04-22 14:29
Valent, Belehrad, Deň Zeme, ochrana prostredia a život, 22.4.2021

Človekova činnosť a ňou ovplyvnený a realizovaný rozvoj, uplatnenie procesov, využívanie prírodných zdrojov vplývajú ako kladne (pre človeka, rastlinný a živočíšny svet) tak i protikladne na ľudské okolie a v ňom i na mnohorakosť javov a ich zavíslostí od človeka – zásadného, antropogénneho, činiteľa na planéte Zem. Pre život bytostí na planéte významné sú i človekom nekontrovateľné diania. slnečné žiarenie, časom i priestorom cestovanie a rotácia Zeme, zemetrasenie, sopečné aktiviy, zmeny počasia, topenie ľadu a snehu na póloh a vrchoch Zeme, zosuvy pôdy, zmeny úrovne hladín vôd morí a často i riek, pôvodne, na planéte rozmiestňovanie sa človeka, rastlinného a živočísneho sveta a tomu kolísaniu i vládnucím podmienkám sa až nevyhnutné prispôsobovanie (sa) živého sveta.

Na okolie zásadne vplývajú človekom riadené, organizavané procesy ako i a bez jeho zásahov i prírodné procesy na planéte. Sú oni trvalými súčastníkmi i rozvoja i udržateľnosti prostredia. Preto je i na človekových vedomostiach, činnoch a odhodlaniach (o)chrániť, zveľadovať a nenarušovať rovnováhu v okolí, v prírode. Postojmi a správním sa človek vplýva a tak i zabezpečuje vlastný a rozvoj živého okolia. Súvisi s tym udržateľnosť, rozmanitosť až rôznorodosť tvarov, dianí a života v okolí a pre obstatie bytosti i využitie jeho intelektuálnych a prírodou daných zdrojov na planéte.

Ochrane životného prostredia, postojom environmentalistike venovaný je veľký počet vedecko - odborných prác a iných spoločenských ponúk. Pre ochranu životného prostredia a života tie stavy a procesy nám každého dňa vyžaduju osobné postoje, úlohy, zodpovednosti. Vyznieva to tak i v mojich uverejnených prácach: Znečistenie okolia, zmeny klími a život, Biodiverzita a život, Uhlíkova neutralita a klíma.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články