KUS Zvolen

UNESCO a Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku

Prezident Srbska Aleksandar Vučić, minister zahraničných vecí Srbska Nikola Selaković a podpredsedníčka vlády a ministerka kultúry Srbska Maja Gojkovićová sa zhodli aby Srbsko v roku 2022 aj úradne navrhlo Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku na zápis na UNESCO-vu listinu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Hovorí Pavel Babka, majiteľ Galérie Babka z Kovačice, ktorý doteraz v tom smere urobil významné kroky. Nadácii Babka Kovačica a jej zakladateľovi Pavlovi Babkovi bola preto zverená aj úloha do 1. októbra 2021 prichystať predbežný návrh nominácie, ktorý ďalej pre zápis na UNESCO listinu úradne spracuje Stredisko pre nehmotné kultúrne dedičstvo Srbska. Keďže UNESCO-ve kritéria sú prísne a konkurencia je silná, organizátori sa rozhodli usporiadať okrúhly stôl. Na ňom budú odborníci zo Srbska a Slovenska spoločne analyzovať akým spôsobom možno slovenské insitné umenie v Srbsku, ako špecifický prvok nehmotného kultúrneho dedičstva, chrániť a zosúladiť s programami UNESCO. Okrúhly stôl by mal prebiehať 27. septembra 2021 na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade a 28. septembra 2021 v Kovačici a na ňom sa zúčastnia významní etnológovia, historici, historici umenia, sociológovia, kulturológovia... zo Srbska a Slovenska.

 

UNESCO a Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku

 

Srbsko nateraz zapísalo iba štyri prvky na UNESCO-vu listinu kultúrneho nehmotného dedičstva a toto by mal byť piaty. Je dôležité zdôrazniť, že by to bol zároveň jediný menšinový prvok, nateraz ani jedna menšina v Srbsku nemá zapísane nič, dokonca ani len na Národnej listine nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska. Galérii Babka sa podarilo ešte v roku 2012 zapísať Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku na národnú listinu. V tejto súvislosti možno iba spomenúť, že najnovšie aj Múzeum vojvodinských Slovákov vynakladá úsilie o zápis slovenských košieľ s vyšívaným "predkom" na Zoznam prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska. Podmienky kandidatúry sú však zložité, vyžaduje si to veľkú námahu a trpezlivosť.

UNESCOva kandidatúra je obzvlášť náročná. Na tento zoznam sa dostanú skutočne iba tí, čo dokážu, že sú jedineční vo svete. Slováci v Srbsku sú veľmi blízko k tomu zoznamu, ktorým by sme boli zviditeľnení na celom svete. Podpora všetkých relevantných subjektov, ale aj každého jedného z nás, je teraz nanajvýš potrebná.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články