KUS Zvolen

Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

Do uzávierky 30. ročníka súťaže ostáva iba necelý mesiac (15.1.2022). Tento jubilejný ročník súťaže bude v znamení 160. výročia vzniku prvého slovenského gymnázia v Revúcej a 220. výročia osídlenia Kovačice Slovákmi. V roku 2022 si pripomenieme aj 260. výročie narodenia Antona Bernoláka, 200. výročie narodenia Janka Kráľa, 150. výročie narodenia Ľudmily Podjavorinskej, 150. výročie úmrtia Andreja Sládkoviča, 120. výročie narodenia Ľudovíta Fullu, 100. výročie narodenia Kláry Jarunkovej a 80. výročie úmrtia Aurela Bohuslava Stodolu. Z významných zahraničných Slovákov dávame súťažiacim do pozornosti 120. výročie narodenia akademického maliara Kolomana Sokola, kľúčovej osobnosti slovenskej grafickej tvorby 20. storočia, pôsobiaceho v Kanade a Spojených štátoch amerických, 100. výročie narodenia Zlatka Klátika, autora literatúry pre deti a literárneho vedca zo Srbska, a 40. výročie úmrtia Jána Čajaka, redaktora, učiteľa a spisovateľa pôsobiaceho v Srbsku a Maďarsku, ktorý sa vo svojej tvorbe zameriaval na život Slovákov na Dolnej zemi.

 

Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

 

Súťaž je určená pre žiakov a študentov všetkých typov a druhov základných a stredných škôl na území Slovenskej republiky a všetkých typov a druhov základných a stredných škôl, vzdelávacích centier, víkendových škôl a organizácií Slovákov žijúcich v zahraničí. Súťažné práce, ktorých autormi sú Slováci žijúci v zahraničí, zašlú ich prihlasovatelia spolu s vyplneným prihlasovacím formulárom na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.. Uzávierka súťažných prác zo Slovenska i zo zahraničia je 15. januára 2022.

V jubilejnom 30. ročníku súťaže privítame aj príbehy detí a mladých ľudí zobrazujúce život v ich regióne, meste alebo obci, ako aj spracovanie tém o významných regionálnych osobnostiach a udalostiach. V súťažných prácach môžu žiaci a študenti na základe vlastných skúseností a postrehov vyjadriť svoj postoj k takým hodnotám, akými sú priateľstvo, rodina, pochopenie a pomoc iným.

„Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko" je literárno-výtvarná súťaž určená žiakom základných a stredných škôl v SR aj v zahraničí. Jej základným cieľom je vyvolať systematický záujem žiakov o slovenčinu a prispieť k rozvoju žiackej tvorivosti.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 30. ročníka súťaže sa v prípade priaznivej epidemickej situácie uskutoční 19. mája 2022 v Nových Zámkoch.

Podrobnejšie informácie nájdu záujemcovia na: https://www.statpedu.sk/sk/sutaze/preco-mam-rad-slovencinu-preco-mam-rad-slovensko/

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články