KUS Zvolen

Večierok venovaný deťom v novosadskom Šafáriku

V stredu večer, 7. júna, vo veľkej sieni Slovenského kultúrneho centra Pavla Jozefa Šafárika v Novom Sade realizovaný bol už tradičný detský večierok – podujatie, na ktorom novosadské deti učiace sa slovenčinu, majú možnosť ukázať, čo sa počas roka zo slovenčiny naučili. Organizátormi tohto podujatia boli Miestny odbor Matice slovenskej v Novom Sade a SKC P. J. Šafárika.

 

Foto: Ljupčo Milicaj

 

Foto: Ljupčo Milicaj

 

Foto: Ljupčo Milicaj

 

V mene organizátorov úvodom privítala prítomné obecenstvo podpredsedníčka MOMS Nový Sad Katarína Holá a predsedníčka SKC P. J. Šafárika Vierka Marčoková-Cerovská. Ako prvý na programe vystúpili najmladší Šafárikovci, čiže Detský folklórny súbor Šafáriček, ktorí sa prítomným po prvýkrát predstavili novou choreografiou Šli dievčence... autorky a umeleckej vedúcej Danice Vŕbovej, ktorá bola i moderátorkou tohto programu. V programe sa zúčastnilo takmer 70 žiakov piatich novosadských slovenčinárov: Miliny Struhárikovej, Samuela Medveďa, Anny Lekárovej, Martiny Bartošovej a Márie Kukučkovej-Supekovej.

 

Foto: TV Petrovec

 

Foto: TV Petrovec

 

Foto: TV Petrovec

 

Foto: TV Petrovec

 

Bolo počuť ľudový spev, recitácie, čítanie prózy, hádanky, dialógy, divadelné scénky, ako i hru na flaute a na trúbe, a to všetko na javisku, ktoré pre svojich kamarátov okrášlili Šafáričekovci svojimi výkresmi. Bolo vidno, že sa so žiakmi pracuje v kontinuite a kvalitne, čo bolo aj cieľom tohto večierka. Večierok svojou prítomnosťou poctili aj vzácni hostia: čestný predseda MSS Rastislav Surový, koordinátorka výboru pre vzdelávanie NRSNM Svetlana Zolňanová, predseda výboru pre kultúru NRSNM Ján Slávik.

 

Danica Vŕbová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články