KUS Zvolen

MgA. Janko Siroma, Ph.D

Dňa 30. júna 2017 na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne v Českej Republike MgA. Janko Siroma obhájil doktorskú dizertáciu a získal akademický titul doktor Ph.D. Už v nasledujúci deň, teda v sobotu 1. júla organoval vo Viedni v kostole sv. Jakuba a včera 2. júla predpoludním hral na rímskokatolickej omši vo Viedni a popoludní usporiadal organový koncert v modrom kostole sv. Alžbety v Bratislave. V rodnej Kovačici plánuje koncertovať 23. júla 2017 a koncert usporiada pri príležitosti 500 rokov reformácie, 20 rokov kantorskej služby v ECAV a získania titulu Ph.D.

 

MgA. Janko Siroma, Ph.D

 

MgA. Janko Siroma, Ph.D

 

Janko Siroma absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, neskôr sa školil na Konzervatóriu v Bratislave, organovú hru si zdokonaľoval na Hudobnej akadémii v Lipsku, tiež u špičkových organistov z Nórska, Talianska, Poľska a Francúzska. V súčasnosti prednáša na Zuš Františka Oswalda, Daliborovo námestie v Bratislave. Predtým bol angažovaný v petrovskom cirkevnom zbore, kde v tom čase boli zostali bez kantora a Janko Siroma sa dočasne ujal tejto práce, počas ktorej pracoval aj so spevokolom a zaškolil nového kantora.

 

Podobne ako včera, aj v roku 2013 v petrovskom kostole usporiadali Cyrilo-metodský večierok a vtedy spevokolu dirigoval Janko Siroma

 

Podobne ako včera, aj v roku 2013 v petrovskom kostole usporiadali Cyrilo-metodský večierok a vtedy spevokolu dirigoval Janko Siroma

 

Janko Siroma býval vedúcim tiež aj odborných seminárov Chrámové organy a ich využitie na bohoslužobné a interpretačné účely, v rámci ktorých pripravoval mladých hudobníkov na funkcie kostolných organistov v Srbsku. Aktívne sa zaujíma aj o stavbu a rekonštrukciu organov. Sám vykonáva menšie i väčšie údržby, opravy a ladenie nástrojov a komplexne preskúmal organové nástroje v Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku. Práce boli uverejnené pod názvom Vývoj organárstva v Banáte, Organová interpretácia v Evanjelickej cirkvi v Srbsku a Organy v Báčskom senioráte, čo možno pozrieť TU:

 

 

S organmi v Srbsku sa bratislavská verejnosť vďaka Jankovi Siromovi oboznámila v marci roku 2014 v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Daliborovo nám. v Bratislave-Petržalka. Na prednáške bolo potvrdené, že je kulpínsky organ najstarší existujúci organ v SEAVC v Srbsku a že on predstavuje najväčšie kultúrne a historické bohatstvo v našej SEAVC a bezpochyby aj v celom Srbsku. O tom TU:
http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/6797-kulpinsky-organ-kulturnym-bohatstvom

Blahoželáme!

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #2 blahoprianieŠefčíkovci Senica 2017-07-04 16:51
:-) Nie len preto, že nám je biblicky prikázané, že sa máme s radujúcimi radovať, ale, že tak skutočne cítime. Radujeme sa z Jankovho úspechu a prajeme mu síl i k ďalšiemu rozvíjaniu talentu.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 MgA.Janko SiromaViera Benková 2017-07-03 16:58
Jankovi, veľkému odborníkovi organovej hudby gratulujem na ceste k ešte väčšiemu úspechu...nech sa mu darí!vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články