MOMS Kulpín

Dejana Bačko, majsterka sveta

Dievča s krídlami, neskrotného ducha, miluje život, vždy s úsmevom...Srdcom dosahuje zázraky. Je to Dejana Bačko z Báčskej Palanky, narodená bez oboch rúk 9. decembra 1994 v Novom Sade. Už ako päťročná prejavila lásku a talent k výtvarnému umeniu a začala kresliť nohami. Ako deväťročná sa stala členkou medzinárodnej organizácie WDMFK, ako ich najmladší člen a predstaviteľka Srbska vo svete. Stále sa intenzívne zaoberajúc maľovaním, dnes je už absolventkou Akadémie umení v Novom Sade a študentkou tretieho ročníka Akadémie klasického maliarstva v Sriemskej Kamenici. No, nielen v umení je úspešná, najnovšie sa stala svetovou majsterkou v parataekwonde. V tomto kórejskom bojovom umení Dejana Bačko, členka taekwondo klubu Gitros z Nového Sadu, sa prednedávnom stala majsterkou Európy v parataekwonde a svetové zlato získala na tohtoročných svetových majstrovstvách v tureckom meste Antalya, kde v týchto dňoch súťaží vyše 400 športovcov zo šesťdesiatich krajín.

 

Dejana Bačko, majsterka sveta

 

Dejana Bačko svojou pevnou vôľou premiestňuje hory, aby mohla vystupovať k nebesám. Ona je dôkazom, že v živote možno dosiahnuť takmer všetko. Mladé dievča s krídlami môže byť vzorom všetkým tým, ktorí pred sebou vidia iba ťažkosti a prekážky.

Po každom páde vstávam, nikdy sa nevzdávam, silnejšou sa stávam, do konca zotrvávam... Vždy som padala, ale aj vstávala. Život ma tomu naučil. Mne je životom dané utieranie krvavých sĺz, ale aj sila vstať a za každú cenu pokračovať v začatom. Treba veriť a nevzdávať sa. Oceľová vôľa prekážky zdoláva. Je to formulka, ktorú zdieľa na svojom facebookovom profile a ktorá Dejanu vedie vpred.

 

Dejana Bačko, majsterka sveta

 

Dejana Bačko, majsterka sveta

 

Dejana Bačko, majsterka sveta

 

Jednu svoju maľbu Dejana venovala Nickovi Vujačićovi, rada kreslí portréty Novaka Djokovića a na akadémii namaľovala svoj portrét s krídlami (foto archív Dejany Bučko)

 

Jednu svoju maľbu Dejana venovala Nickovi Vujačićovi, rada kreslí portréty Novaka Djokovića a na akadémii namaľovala svoj portrét s krídlami (foto archív Dejany Bučko)

 

Dejana vie i variť, plávať, hrať futbal...Hovorí, že talent zdedila po otcovi, ktorý sa zaoberá stolárskym remeslom a úpravou enteriéru a po dedkovi Martinovi Bačkovi, ktorý maľuje a darí sa mu aj rezbárstvo.

Býva s matkou Sandrou, ktorá iste musela veľa toho obetovať a vynaložiť ohromné úsilie, aby Dejane zabezpečila dôstojný život. Život s úsmevom.

O Dejaninom najnovšom úspechu viac TU: http://backapalankavesti.com/2019/02/07/dejana-backo-samo-je-nebo-covekova-granica-sta-ne-mogu-rukama-mogu-nogama/?fbclid=IwAR0MD2H5TbEhIAl_R9_k1sC7EnilDlYXz8NBocSquQ1m3apW7q7V8ru6sK0

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články