MOMS Kulpín

Na slávnostiach „facka" novinárstvu

Z nedeľňajších udalostí tohtoročných Slovenských národných slávností vyberáme jednu udalosť, ktorá by mala byť čerešničkou na tortu, keďže sme oslavovali tri veľké storočnice, no nebolo tak a stal sa práve úplný opak. Mnohí tohtoročné stretnutie novinárov vnímali nielen ako bodku nezávislému, objektívnemu informovaniu, lež aj ako zrkadlo našej neblahej menšinovej reality. Ak Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) nedovoľuje kritické poznámky na jej účet, je to míľami vzdialené od demokracie a slobody tlače. Žiaľ, stalo sa, že Výbor pre informovanie NRSNM písomne žiadal, aby novinár Juraj Bartoš nebol vyslaný sledovať tradičné slávnosťové stretnutie novinárov. Pritom, Juraj Bartoš je toho času snáď najstarší, aktívny, vyškolený náš dolnozemský slovenský novinár, ktorý si počas pracovnej doby získal dobré meno a renomé objektívneho novinára. Namiesto rešpektu a novinárskeho ocenenia, ktoré sa na tom stretnutí udeľovalo, dostalo sa mu šikanovanie. Prečo treba umlčať novinárov? Na obranu Juraja Bartoša si zastala časť redakcie Hlasu ľudu a Združenie novinárov Srbska, ktoré na svojej webovej stránke upozorňuje našu národnostnú radu, aby nezasahovala do politiky redigovania tohto nášho týždenníka.

 

Na slávnostiach „facka" novinárstvu

 

Združenie novinárov Srbska/Udruženje novinara Srbije (UNS) podporuje rozhodnutie redakcie novín v slovenskom jazyku Hlas ľudu, ktorým redakcia vyslala novinára Juraja Bartoša na nedeľňajšiu udalosť „Stretnutie novinárov" v Báčskom Petrovci, napriek nátlaku a nesúhlasu Výboru pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), ktorá je ich zakladateľom.

V liste Výboru pre informovanie NRSNM adresovanom redakcii Hlasu ľudu, do ktorého UNS-u bolo umožnené nahliadnutie, sa žiadalo, aby Bartoš z tejto udalosti nepodával správu, aby sa tak predišlo „väčšiemu konfliktu medzi týmito dvoma inštitúciami".

UNS poukazuje aj na to, že je zvrchovaným právom redakcií rozdelenie záväzkov jednotlivým novinárom a nikto, ani zakladateľ médií, nemôže suspendovať práva redaktorov a novinárov.

UNS podporuje kolegov z Hlasu ľudu, verí v ich odbornosť a profesionalitu a je proti politickým šikanovaniam a zasahovania do redakčných záležitostí.

UNS pripomína, že sa v navrhovaných opatreniach Pracovnej skupiny na vypracovanie Mediálnej stratégie žiada redakčná nezávislosť médií, ktorých zakladateľmi sú národnostné rady národnostných menšín, čo okrem iného znamená, že bez súhlasu zamestnancov redakcie nemožno ani menovať a odvolávať šéfredaktorov médií.

Viac TU:
http://uns.org.rs/sr/saopstenja/84260/uns-slovacki-nacionalni-savet-da-se-ne-mesa-u-uredjivanje-hlasa-ljudu.html?fbclid=IwAR3u-9W3ZHojwqcz9bseqCs8pYMm5tC-Blhm3sVHH-czGOEkRqEjct6XniQ

Dnes reagovalo aj Nezávislé združenie novinárov Vojvodiny (NDNV) , ktoré najostrejšie odsudzuje hrozby, ktoré predsedníčka Výboru pre informovanie NRSNM Anna Horvátová adresovala novinárovi Jurajovi Bartošovi. Žiadajú od NRSNM, ktorá je zakladateľkou novín, patrične reagovať v súvislosti s hrubým pokusom vplyvu A. Horvátovej na politiku redigovania novín a hrozieb J.Bartošovi. NDNV tiež upozorňuje na nedávnu zmenu štatútu novín, z ktorého novozvolená Správna rada vytrela kľúčové kritérium na voľbu riaditeľa a hlavného a zodpovedného redaktora, takže podľa nového štatútu pre tieto pozície viac nie je potrebná ani skúsenosť v riadení a ani skúsenosť v oblasti informovania. O tom viac TU: https://www.danas.rs/drustvo/ndnv-osuda-pretnji-novinaru-lista-hlas-ljudu-juraju-bartosu/?fbclid=IwAR1MJ5Y6YhNty579cTtZXzNdIO01mtNRVFT1l7P24hFLUqZY1Aw93nTXAxM

Doba sa mení a my tiež. A je to tak akosi normálne a správne... ale len, ak sa ide vpred. Ak sa však progres ľudstva otočí v kontra smere, je to ALARM. Znamená to, že sa smeruje k zániku.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+6 #1 RE: Na slávnostiach „facka" novinárstvuRia 2019-08-14 13:58
Páči sa mi Vaša stránka, ako ju pravidelne aktualizujete a informujete nie len o tom "lesklom". Preto by som privítala, keby ste vytvorili aj blog, kde by mohli Vaši čitatelia prispievať svojimi článkami - bez cenzúry, slušne a slobodne sa vyjadriť na rôzne témy... a pod blogom by mohla byť diskusia. Myslím, že takýto BLOG tu pre nás Slovákov vo Vojvodine chýba.
Pozdravujem,
Ria
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články