MOMS Kulpín

Bibiana v Kulpíne

Školský zvonec v pondelok označil začiatok nového školského roka aj v kulpínskej základnej škole. Do lavíc si sadlo 211 detí, čo je vzhľadom na vlaňajšok zníženie o 7 žiakov. V júni totiž vyprevadili 24 ôsmakov a nových prváčikov pribudlo iba 17. Nateraz sú rozdelení do slovenskej a srbskej triedy, v slovenskej je 12 a v srbskej iba 5 detí. Už v prvý školský deň do tejto školy zavítali vzácni hostia z Medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA a vydavateľstva BUVIK z Bratislavy, ktorých do Kulpína sprevádzali majiteľ galérie Babka Kovačica Pavel Babka a ilustrátor Miroslav Hraško z Hajdušice. Hostia priniesli do školy knižné dary a usporiadali výstavu najkrajších detských ilustrácií, ktorú BIBIANA už 10 rokov organizuje v slovenských vojvodinských školách. Hostí privítala riaditeľka školy Jovanka Zimová.

 

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Bibiana v Kulpíne

 

Riaditeľka základnej školy Jana Amosa Komenského z Kulpína Jovanka Zimová hostí oboznámila s dejinami školy, v ktorej výučba prebieha dvojjazyčne, v slovenskom a srbskom jazyku. V minulosti však existovali dve školy: pravoslávna, ktorá začala s prácou roku 1754, kým prvá slovenská škola bola založená o 35 rokov neskôr, v roku 1789. Školstvo má teda v Kulpíne 265 resp. 230-ročnú tradíciu.

Keď ide o súčasnú situáciou, s akou v Kulpíne začínajú školský rok 2019/2020, tá je tentoraz nanajvýš nepriaznivá a počet žiakov je extrémne nízky. Už v nasledujúcom školskom roku by to malo byť omnoho lepšia, keďže v období 1. marca 2013 – 1. marca 2014 bolo narodených podstatne viac detí.

Delegácia Bibiany v nedeľu pobudla v Kovačici a včera, po návšteve kulpínskej školy, pokračovala do základnej školy Jozefa Marčoka Dragutina v Hložanoch.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články