MOMS Kulpín

DIDA 2022

Vernisáž troch výstav: plagátov vystupujúcich predstavení, fotografií DIDA dáva divy a obrazov Zachované od zabudnutia Anny Babiakovej, predstavovala úvodnú časť 27. ročníka Festivalu divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA v Pivnici. Z jednej strany trúchlivá spomienka na Jozefa Chrčeka a Jána Kmeťka – dva „divy", ktoré mohutneli spolu s týmto festivalom a ktorým sa vlani pretrhla životná púť, v strede osem plagátov súťažiacich predstavení a na druhej strane úplne inak rezonoval priestor, kde boli pestré, výšivkami pospletané obrazy učiteľky výtvarnej kultúry Anny Babiakovej, roky pôsobiacej v pivnickej základnej škole. V druhej časti prvého festivalového dňa, ktorá už prebiehala na javisku, Anna Čapeľová, predsedníčka Výboru pre kultúru NRSNM, otvorila festival a herci zo Šuňavy, zo Slovenskej republiky, s predstavením Ženský zákon Jozefa Gregora Tajovského aj oficiálne naštartovali tohtoročný festival.

 

DIDA 2022

 

DIDA 2022

 

DIDA 2022

 

Anna Babiaková z Kulpína nás roky nadchýna a inšpiruje svojimi „environmentálnymi" obrazmi, do ktorých neraz aplikuje materiál nájdený v prírode a v najnovšom tvorivom období na obrazy vnáša „kusy" našej tradície a recykluje dedičstvo našich predkov. Zo starých ručných, už nepoužiteľných výtvorov, v kombinácii s maľbou, vypracúva krásne umelecké diela a tak predlžuje životnosť obnoseným, ale stále krásnym predmetom. Svoju najnovšiu tvorbu predstavuje na svojej druhej samostatnej výstave v Pivnici, tentokrát na festivale DIDA a pod názvom Zachované od zabudnutia – povedal kurátor výstavy Mgr. art. Zvonimír Pudelka, ArtD a dodal: „Kombinovaním materiálov autorka vo svojej tvorbe dosiahla zaujímavé a experimentálne výsledky, a to materiálmi, akými sú drevo, textil, konope, priadza, vlna, nite, špagát, vrecovina, čipka, časti ľudového kroja a pôvodná ľudová textília. Svojím kreatívnym duchom aj obyčajnému drevu alebo inému predmetu, akým je odhodený starodávny uterák, autorka dokáže vdýchnuť nový život a tak ho esteticky posunúť či povýšiť na úroveň umeleckého diela."

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Vystavované obrazy Anny Babiakovej

 

Anna Babiaková a Zvonimír Pudelka

 

Anna Babiaková a Zvonimír Pudelka

 

Viac o živote a diele Anny Babiakovej TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9047-anna-babiakova-vystavuje-v-petrovci
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/7245-s-myslou-naladenou-na-pozitivnu-frekvenciu

O výstave venovanej vlani zosnulým pivnickým hercom a režisérom: Jozefovi Chrčekovi a Jánovi Kmeťkovi sa zmienil podpredseda Organizačného výboru festivalu Vladimír Brňa, ktorý spolu s Vladimírom Francistym, riaditeľom ÚKVS, výstavu aj otvoril.

O Jozefovi Chrčekovi a Jánovi Kmeťkovi viac TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/historia/metropolita-stratimirovic/22-aktuality/aktuality/11359-in-memoriam-jan-kmetko

Vernisáž spevom ozvláštnil Komorný zbor Nádeje z Pivnice pod vedením Anny Stojnevovej.

Festival trvá dva víkendy, počas ktorých si návštevníci budú môcť obzrieť aj nainštalované výstavy.

 

Katarína Pucovská

Foto: Zvonimír Pudelka

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články