MOMS Kulpín

Dankovej Nitrianske štvorce

Učiteľka a autorka známej dolnozemskej KUCHÁRKY Ľudmila Danková, rod. Starke sa narodila roku 1924 v Petrovci vo farárskej rodine. Jej otec Samuel Starke (narodený r.1888 v Mošovciach), žil a pôsobil v Petrovci v období 1913 – 1957, bol i biskupom SEAVC a predsedom Matice slovenskej v Juhoslávii a v rokoch 1920— 1925 i zostavovateľom kalendára. Ľudmila teda odrastala v zámožnej rodine, v ktorej sa kultúra pestovala, zbožnosť chránila a správna výchova a pracovitosť vyzdvihovali. Tradícia sa dodržiavala a v tradičnej rodine dievčatám je miesto aj v kuchyni. No podporoval sa aj pokrok a tak sa mladá dievčina usmernila aj na školenie. Vyškolila sa za učiteľku, pracovala na petrovskej základnej škole, no vždy ju akosi lákala aj kuchyňa. Popri zamestnaní sa teda venovala aj kuchárstvu a bola dokonca aj známou petrovskou tortárkou. Rada skúšala nielen tradičné, ale aj nové jedlá a všetky recepty si značila do písanky. Po rokoch z toho vznikla Kuchárka, ktorej prvé vydanie vyšlo v roku 1957, kde zhrnula základné dolnozemské recepty do jednej, prehľadnej kuchárskej knihy.

 

Dankovej Nitrianske štvorce

 

Desiate jubilejné vydanie tejto azda najúspešnejšej a najpredávanejšej dolnozemskej knihy vyšlo pred desaťročím, v roku 2012 a keďže je kniha stále vyhľadávaná, Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca pokračuje v jej vydávaní. Ľudmila Danková svoje kulinárske skúsenosti pravidelne značila a zverejňovala aj v týždenníku Hlas ľudu a v kalendári. Recept Nitrianske štvorce Ľudmily Dankovej nachádzame aj v Ľudovom kalendári na rok 1988.

NITRIANSKE ŠTVORCE:

Cesto: 100 g omrvín, jeden a pol dl vína, 7 vajec, 2 žĺtky, 250 g cukru, 150 g mletých orechov.
Plnka: 1/4 l mlieka, 1 balík vanilkového cukru, 1 balík vanilkového pudingu, 1 lyžica Gustinu, 250 g cukru, 250 g margarínu alebo masla.
Bielkový sneh: 8 bielkov, 720 g cukru, 2 balíky vanilkového cukru.

Omrvinky namočíme vo víne a necháme asi pol hodiny stáť. Potom pridáme mleté orechy a dôkladne zmiešame. 7 bielkov vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme po lyžici cukor a ešte chvíľu dôkladne šľaháme. Do vyšľahaných bielkov pozorne zamiešame žĺtky a omrvinky zmiešané s orechami. Hmotu vylejeme do dôkladne pomasteného pekáča a v mierne teplej rúre upečieme. Upečené a vychladnuté cesto potrieme plnkou a necháme v chlade, kým plnka nestuhne. Pílkovým nožom vyhriatym v horúcej vode koláč pokrájame na štvorce, ktoré ukladáme na dosku vzdialené od seba. Na každú kocku lyžicou alebo striekačkou urobíme kôpky zo snehu.

Plnku si pripravíme tak, že puding s Gustinom vymiešame v troche mlieka a zvyšné mlieko dáme spolu s cukrom zovrieť. Do vriaceho mlieka zmiešame vanilkový cukor, pridáme puding a varíme do stuhnutia. Potom necháme vychladnúť. Medzičasom si vymiešame maslo do penista, do ktorého postupne zamiešame vychladnutú pudingovú hmotu.

Bielkový sneh. Do rajnice dáme 500 g cukru a 12 lyžíc vody a varíme »na dlhú niť« (kým sa na stene rajnice nezačne cukor zrážať. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme 220 g cukru, vanilkový cukor a dôkladne šľaháme. Do vyšľahaného snehu, za stáleho šľahania postupne pridávame uvarený cukor a šľaháme do úplného stuhnutia. Takto pripravený sneh nemusíme variť vo vodnom kúpeli.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články